Záměna motorů 1.6 NA a NB

Záměna motorů 1.6 NA a NB

Příspěvekod moah » 11 úno 2016, 01:38

Zdravím,

neměl jsem pořádně potřebu založit žádné vlákno a spíš pročítal až do teď. V rámci poruchy termostatu, které jsem si nevšiml se uvařil motor a teď je v KO stavu - klepe na klice a nejspíš je špatně i hlava, to ale nevím zatím na 100%. Chci se zeptat, jestli se dá jednoduše přehodit a použít motor z 1.6 NA do NB (ne fl verze). Hledal jsem celekm dlouho tady i na netu, konkrétní odpověď jsem nenašel. Napadlo mě několik řešení k opravě:

1) vyměnit celý motor, tak jak je napsáno výše - oba jsou B6ZE, jen u NA jsem našel že je to B6ZE(RS)

2) vytáhnout kliku, vyměnit ložiska, vrátit zpět - tady nevím, jestli se musí něco dělat i s klikou. Hlava na repas

3) mám doma ještě jeden motor z 323 f 1,5 l, je z něho nějaká část použitelná? např. právě klika nebo hlava

4) kombinace: např. opravit spodek a vyměnit rozumně dostupnou hlavu z jiného mazďáckého motoru, něco jsem našel i ve vláknech.

Dík
moah

Re: Záměna motorů 1.6 NA a NB

Příspěvekod George » 11 úno 2016, 09:11

musel bys vyměnit i el. svazek. NA 1.6 a NB 1.6 jsou odlišné motory... NB používá jinou metodu pro určení aktuální polohy vaček/kliky (NA má CAS senzor vzadu na hlavě, NB má dva HAL senzory u vačky a u kliky)
Proud to be a "hater" that defends Authenticity
George
rádce

Obrázky: 4

Příspěvekod mojžo » 11 úno 2016, 09:11

George predáva jeden 1.6NB s dobrým spodkom ;)
mojžo

Příspěvekod spoofan » 11 úno 2016, 09:13

Proc neudelat rovnou swap na 1.8? Pokud by ses teda poustel do vymeny elektriky...
Díly na MX-5 NA/NB

I am not into fake things - including boobs and wheels.
1.8 NA BRG + jedna lady + brap
spoofan

Příspěvekod moah » 12 úno 2016, 18:56

ta elektrika mě mrzí, v plánu ji rozhodně předělávat nemám, chtěl jsem to udělat stylem - odpojit všechno od motoru, šoupnout tam dobrý blok s hlavou a zpátky nasadit vše od svodů, káblů, chlazení, atd....

popravdě nevím, jak moc je náročná akce s předěláním elektriky, ale určitě bych tohle nedělal sám.. popravdě když už, tak asi swap 1,8 to je pravda

Problém je, ten, že o motoru 1,8 na prodej za rozumnou cenu ani nevím :)
moah

Příspěvekod moah » 12 úno 2016, 19:02

Psal jsem si ohledně motoru s uživatelem vincent.miata , v chatu mi poslal celkem zajímavé informace o rozdílech, myslím, že jejich zkopírování sem bude užitečné

Každopádně na kolik rámcově přijde oprava poškozeného motoru? ať vím na co se případně připravit :/

Citace:
"Já osobně jsem si motor koupil jako náhradu do svého NBFL, nevěděl jsem o drobných rozdílech, jako je jiná řemenice (i výstupní průměr klikové hřídele, takže není možné jednoduše namontovat řemenici z NBFL - jedině nějaký mezikus). "Díra" po CAS ve ventilovém víku/hlavě se řeší záslepkou, kterou má motor NB/NBFL , ventilové víko s dírou pro snímač vačkové hřídele z NBFL sedí ... Motor NA má na ventilech hydroštely oproti NB/NBFL - tedy motor je sám o sobě tišší (i když má NBFL absolutně přesně seřízené ventily, tak NA motor je tišší - tohle jde poznat jen s otevřenou kapotou a uchem skoro na motoru). O dalších rozdílech, zásadních pro montáž do NBFL nevím ... Pokud se motor neprodá za cenu co chci, tak si ho nechám, je ideální pro přestavbu na přeplňování turbem (výstup tlakového oleje pro turbo zaslepený šroubem, nižší komprese atd ...) , jinak jsem si ho koupil kvůli nízkému nájezdu , například vačky jsou jako nové . Nesrovnatelně lepší stav než moje NBFL s najetýma 130tis km a serviskou. Myslím, že ti lidi tady na foru řeknou "tento motor do NB nesedí, je úplně jiný". Pokud nevíš co přesně děláš, tak bych ti ten motor nedoporučoval, ať pak nejsi zbytečně naštvaný."
moah

Příspěvekod skhaluz » 13 úno 2016, 09:05

jeden komplet motor NB 1,6 81kw mam na predaj urcite sa neako dohodneme na cene, napis mi sukromnu spravu aj s mobilom nech si zavolame , nebyvam tu teraz casto
Mazda MX-5 NB/FL1,8 race car
Mazda MX-5 NA weekend
http://www.mx5servis.sk
skhaluz

Obrázky: 6

Zpět na Technika MX-5