Kontrolka mazání

Kontrolka mazání

Příspěvekod MXfanda » 17 dub 2013, 12:13

Chci se zeptat, když otočím klíčkem tak se mně nerosvítí kontrolka mazání, která po nastartování by měla zhasnout. Tak je to i u jiných aut, ne ? Dneska jsem vyměnil olej a filtr a tak jsem si toho všimnul. Bude jen spálená žárovka anebo je něco jiného špatně ? Díky za radu.
MXfanda

Obrázky: 64

Re: Kontrolka mazání

Příspěvekod radep » 17 dub 2013, 13:01

Jop jak říkáš... po otočení klíčkem svítí červeně. Po nastartování a stoupnutí tlaku oleje zhasne.
Jestli nesvítí tak nejspíš problém se žárovkou. Kdyby svítila pořád, tak čidlo a nebo nejhůře tlak...
NB 1.8, 1999, LSD, brdzy: Hawk HP+, EBC UPS, BF307+, Motor: komplet GO (YCP písty, Hastings kroužky)
radep

Příspěvekod MXfanda » 17 dub 2013, 13:07

Dík, prosímtě a v kterých místech na budíkách ta kontrolka je ? Pro výměnu žárovky bude asi potřeba celej panel sundat že?
MXfanda

Příspěvekod buteo » 17 dub 2013, 13:40

Radep: jseš si fakt jistý, že máš v NB kontrolku mazání? Nezaměňuješ to s kontrolkou motoru?

Podle mě NB kontrolku mazání (=tlaku oleje) nemají. Mají je ten srandovní budík uprostřed nahoře, co ukazuje zda tam nějaký tlak je nebo ne.

Miloši, jestli chceš, přijeď si ke mně nastudovat návod k obsluze NB (vydání r. 2000, v němčině). Máš to ke mě asi 12 km :)

E=mx5
buteo

Příspěvekod radep » 17 dub 2013, 13:45

heh, že bych se pletl s dobíjením? Máš pravdu kurde :-) tam opravdu funguje jenom ten pseudo analogový ukazatel nahoře.
To je tak, když střídáte auta :-)
NB 1.8, 1999, LSD, brdzy: Hawk HP+, EBC UPS, BF307+, Motor: komplet GO (YCP písty, Hastings kroužky)
radep

Příspěvekod MXfanda » 17 dub 2013, 14:08

Buteo: Máš pravdu ;) i já se podíval do své chytré knížečky ( english ) a je to tak jak píšeš. Po nastartování jde rafička z polohy L k H a zhruba na půlce se ustálí. To je kontrola, že to maže :) I tobě Velké díky ! :lol:
MXfanda

Příspěvekod George » 17 dub 2013, 17:55

pokud se nepletu, tak zaplik zkoušel motor nastartovat bez oleje a ten ukazatel tlaku stejně vyjel do půlky, takže bych se tim moc neřídil
Proud to be a "hater" that defends Authenticity
George
rádce

Obrázky: 4

Příspěvekod radep » 17 dub 2013, 18:09

Tak ten spínač měří spolehlivě, ale má nastavený nízký tlak... 0.4 bar... Říká se, že když už přestane ručička ukazovat, tak už je motor poškozen. Jinak při výměně oleje, nebo po GO, trvalo dost dlouho než se systém natlakoval a ručka začla ukazovat.
radep

Příspěvekod mcspeedyde » 20 dub 2013, 12:16

NB/NBFL kontrolku mazani nemaji! Supluje ji prave ten "tlakomer". V uvozovkach proto, protoze standardne neukazuje tlak, ale na pevno stanovenou hodnotu (aby to vypadalo) - ma to jen 2 polohy - tj. bud nic - tzn pred nastartovanim je rucicka uplne dole (stejne jako by svitila cervena kontrolka) a po nastartovani nekde v tech 2/3 - 3/4 (uz si nepamatuju) - stale stejna poloha (a to je jako kdyby kontrolka mazani zhasla)... Uplne stejne "dementne" to ma i treba RX-8, ale ta nastesti mela jeste kontrolku hladiny oleje, ktera byla precejen cervena.

Muj nazor - je to dementni reseni. Pokud by za jizdy doslo skutecne k poklesu tlaku mazani (z jakyhokoliv duvodu), tak nez se zaregistuje, ze nejaka rucicka je dole, tak uz by bylo davno zadreno...

NC uz to ma aspon funkcni v tom smyslu, ze to ukazuje skutecne tlak (byt nikoliv s konkretni hodnotou), ale aspon je to zavisle na otackach... Tusim, ze starsi NA to maji taky tak...
mcspeedyde

Příspěvekod buteo » 20 dub 2013, 12:26

Jojo, mohu potvrdit - NAčka před prvni modernizaci, t.j. tuším do 93, mají skutečný ukazatel tlaku oleje.
(Chci ho teď využít i na motoru 1,8 NB.)
Pak už se začal montovat ten jakoměřák, co ukazuje hodnoty 0-1 a jen tak vlastně supluje tu obvyklou červenou kontrolku tlaku oleje.
buteo

Další

Zpět na Technika MX-5