teplota oleje, aneb kdy tomu dát napít?

Re: teplota oleje, aneb kdy tomu dát napít?

Příspěvekod Mike » 24 zář 2012, 22:54

To s tím postupným prohříváním má smysl. To je dobrý připomínka, zatim se to řešilo jenom z pohledu teploty kapalin. Kor když je motor z více materiálů Typicky litinový blok a hliníková palice. Oba kusy (a nejenom tyhle dva) se roztahují svým tempem. To je koneckonců i jeden z důvodů proč jsou nekterý motory citlivý na vytáčení za studena. Hlava se roztahuje rychleji (nebo pomaleji, to je z tohohle pohledu fuk) než blok a tim pádem se ta hlava zkroutí nebo někde praskne. Ale zrovna tohle není případ Miaty, alespoň jsem o tom do teď neslyšel.
Je tolik krás, že tisíc let nestačí na přehled...
různé motorizované prostředky individuální dopravy od tří do dvěstěosmdesátišesti koní
http://www.legendysilnic.cz
Dovoz zajímavých strojů ze zahraničí, včetně papírování.
Obrázek
Mike

Příspěvekod ZIZU » 25 zář 2012, 01:36

[quote="bmxdave"]Taky sem přidám názor jestli můžu ;) Myslím že záleží i na odolnosti motoru, třeba nějaké Alfy,Fiaty jsou na to strašně háklivé kdežto třeba motor v mxce je dost odolný,robustní takže hodně dlouho vydrží i když tomu nějaký magor dává hned po tom jak vyjede z ulice ale časem se to taky projevý to je jasné-spotřeba oleje atd.

Já teda nevim jakou máš zkušenost s fiaty, my jich pár máme, já mám jako daily pandu 1.1 nájezd 150tkm, nikdy jsem na ní ani já ani brácha co jí měl předtim nebrali žádný ohledy a to v ničem a zatím funguje víc než dobře! Zbylé dva fiaty v rodině brava a 500 taktéž, kamaráda maluch to samé :D
ZIZU

Obrázky: 1

Příspěvekod Mike » 25 zář 2012, 09:08

bmxdave psal "některé":)
A je pravda, že třeba twinsparky od alfy jsou tím pověstný...k tomu ještě mají jednu super vlastnost, že jak tam člověk naleje něco jinýho než Selenii, tak může začít hledat novej agragát:) Ale to s tim olejem mám taky z druhý a další ruky.
Je tolik krás, že tisíc let nestačí na přehled...
různé motorizované prostředky individuální dopravy od tří do dvěstěosmdesátišesti koní
http://www.legendysilnic.cz
Dovoz zajímavých strojů ze zahraničí, včetně papírování.
Obrázek
Mike

Příspěvekod Miata » 25 zář 2012, 13:02

To BMXDAVE: ty tocis na NAcku 7200ot/min ???
MX-5 NA silver 96 1.6 komplet Postert + podvozek BC Racing BR-RS 4/5kg alles in ordnung http://www.lennypromotion.cz
+ daily E61 535D :-)
Miata

Příspěvekod George » 25 zář 2012, 17:05

to je zhruba hodnota, kde spíná omezovač
Proud to be a "hater" that defends Authenticity
George
rádce

Obrázky: 4

Příspěvekod bmxdave » 25 zář 2012, 17:53

Miata píše:To BMXDAVE: ty tocis na NAcku 7200ot/min ???

Motor mám GO a jde to rychle a krásně do otáček a třeba na jedničku nebo 2ku to občas vytočím i lehce přes 7tis. v pohodě, šak Eunose NAčka 1.6 mají otáčkoměr cejchovaný do nějakých těch 7200ot. viz fotka a je tam stejný motor ;) Nevytáčím to tak schválně ale občas se stane že nestihnu včas zařadit :lol:
Přílohy
07.jpg
bmxdave

Příspěvekod kousmen » 25 zář 2012, 18:05

Já teda když už ji vytočím, tak většinou na čtverku při prodírání se zatáčkama. Ale na 7t jsem se zatím nedostal. Na jedničku to takhle střílet, to mi přijde jako prasárna. Nebo ne? já vážně nevím, ale přijde mi to úchylný. :D
Ale to jsme zase mimo téma. :)
Invisible Ride
kousmen

Příspěvekod Miata » 25 zář 2012, 19:44

jeste OT, kousman to rekl dobre, je to prasarna! Navic myslim ze max vykon je v 6tis/ot takze pretahovat o dalsich vic jak 1tis/ot je zbytecne, teda pokud nejedes zavod na okruhu a hodi se to. To ze mas po GO neznamena ze ji nebudes delat znova. K nestihnuti zaradit se nebudu vyjadrovat. A jeste jsou tu hydrostely, ktere zrovna nemiluji max otacky... Nikdy se mi u mazdy nestalo abych potkal omezovac a to nejsem zrovna brzda provozu. Neber to spatne Dave! Kazdopadne k tematu, Nez to zacnu tocit k 6tis tak alespon tech 10km ujedu, spis i vice. Taky dle me dost zalezi na specifikaci oleje.
MX-5 NA silver 96 1.6 komplet Postert + podvozek BC Racing BR-RS 4/5kg alles in ordnung http://www.lennypromotion.cz
+ daily E61 535D :-)
Miata

Příspěvekod bmxdave » 25 zář 2012, 20:15

Já se taky nikdy nedostal k omezovači jen se mě už párkrát stalo že sem se podival na otáčkoměr a omylem tam bylo už 7tis. :) Jako já většinou jezdím pomalu ale občas si zajedu na takový velký volný plácek který mám pár km od baráku a tam si ji parkrát vytočím. Jinak nejezdím jako nějaký mladý prasák v provozu.

K tématu: Dneska navečer sem se jel projet a při 22stupních venku se mi ideální teplota oleje (kolem 90st.) dostala až po 11minutách a od doby co voda ukazovala ideál!!!!!!!!!!Něco pro Mika a jeho minuta po :lol: ;) Jasně někomu se teplota vody dostane do optimálu rychleji a naopak takže tohle je jen moje zkušenost ;)
bmxdave

Příspěvekod PavelV » 25 zář 2012, 23:12

K teplotě. Můj Racetech na olej měří od 40°C. Když je voda na půlce (série budík), tak se olej ještě vůbec nepohne. Na těch 60 až 70°C jde olej po ujetí zhruba 10km. Voda je na půlce po třech km. Dálnice (150-160 km/h)dokáže dostat teplotu oleje na 110 až 115 °C a to i za relativně chladného počasí.
PavelV

PředchozíDalší

Zpět na Technika MX-5