Nezahřátý motor se pod plynem dusí/divný volnoběh - vyřešeno

Nezahřátý motor se pod plynem dusí/divný volnoběh - vyřešeno

Příspěvekod martin_71 » 22 čer 2012, 11:57

Zdravím chlapi, jsem tady čerstvý nováček, přesto (nebo právě proto) si dovoluji poprosit o radu... 2 měsíce jsem majitelem NA 66kW, dosud vše bez problému, ale minulý týden se objevily 2 věci - nevím, nakolik to může souviset spolu.
Dokud se motor úplně nezahřeje (nebo když jen trochu vychladne), při nižších otáčkách se mi při jízdě pod plynem dusí (zvuk jako ratatata), abych se rozjel, musím ho hodně protúrovat, od cca 2500 pak už jde bez problému do otáček. Jakmile je motor zahřátý, tento problém zmizí. Na volnoběhu to nedělá - po nastartování točí asi 1200, po minutě jde na cca 700 a má pravidelný chod, protúrování v pohodě. Zde je ovšem další problém: po chvilce na volnoběhu začne samovolně zvyšovat otáčky až někam k 1800, tam chvilku drží (různě dlouho) a pak klesne zpět na volnoběh. Toto nedělá v žádném konkrétním intervalu, někdy ani ne po minutě volnoběhu, někdy vůbec, ale zato i při zahřátém motoru.
Při prvním problému s dušením jsem myslel, že možná pomůže banální výměna svíček a kabelů (svíčky jsou ale měněny v 80 000 a já mám teď 115 000), teď nevím, jestli výměna svíček a kabelů nebudou v první fázi vyhozené peníze... Pozadíte někdo? Předem díky a zdravím z Beskyd!
PS. Předesílám, že nejsem žádný velký mechanik, takže jestli někomu přijde můj dotaz "mimo mísu", tak se omlouvám...:-)
Naposledy upravil martin_71 dne 31 črc 2012, 22:28, celkově upraveno 1
'96 Cosmo / Koni Sport / BBK
martin_71

Obrázky: 0

Re: Nezahřátý motor se pod plynem dusí / podivný volnoběh

Příspěvekod Pochtli » 22 čer 2012, 12:24

K prvnímu problému: dělalo mi to taky, vyměnil jsem svíčky (NGK, mám dojem, že se svíčky stejně mění po cca 40 000 km) a startovací kabely (moje měly totálně zkorodované kontakty, sejdi se s někým s mxkou, prohoďte káble a uvidíš, jestli ti to pomůže) a problém se vyřešil.
NB 1.8 -> NB 1.6 -> NBFL 1.8 -> NB 1.6 Miracle (2000)
Toyota Avensis kombi 2.0 VVTi (2005)
Suzuki Swift 1.3 (1999)
Pochtli

Obrázky: 3

Příspěvekod dopr » 22 čer 2012, 12:26

kabely a svicky bych urcite zkusil. Svicky jete 35000km uz jsou samozrejme na vymenu a kabely jsou tam buhvi jak dlouho, takze bych ot za vyhozene penize nepovazoval, ani kdyby to ve finale nepomohlo. Kabely od Tesly Blatna sezenes okolo 600 Kc.
.:. MX-5 NC Expression, 2.0, 118kW/160 HP, L.S.D, 6 gears .:.
:.EX: MX-5 NB, 1.8, 103kW/140 HP, L.S.D, 6 gears, Nardi Torino, Bilstein B8 + Tein S-tech springs:.
Obrázek
dopr

Obrázky: 3

Příspěvekod jardaj. » 22 čer 2012, 14:15

Ano s největší pravděpodobností je to svíčkami. Záleží na jejich kvalitě. Některé prameny uvádějí výměnu po 20 tis. km. Obyčejně vydrží déle ale pokud jsou takovéhle trable tak je vyměnit za hodnoty které jsou předepsané na daný motor. Kabely je možno proměřit ohmetrem. Měly by mít hodnotu kolem 23 kOhm. Osobně jsem zkoušel vypískovat svíčku a byla jako nová, přesto na chodu motoru bylo znát že to není ono. Až jsem vyměnil svíčky bylo po problemech. Je to zdá se banalita, ale mám osobně ověřené že je lepší svíčky vyměnit. Kvalita zážehu je patrná i při měření emisí.
jardaj.

Příspěvekod Winie » 22 čer 2012, 14:19

mel jsem stejnej problem. po vymene kabelu ke svickam jsem se s tim uz nesetkal ;)
ITB Miata
LOW Prelude
SLOW Datsun
ToyToyka v procesu

https://www.instagram.com/petroldaddie/
Winie

Obrázky: 1

Příspěvekod bmxdave » 22 čer 2012, 15:20

Mám hodně podobný problém a taky budu měnit svíčky a asi i kabely rovnou at je to v cajku
bmxdave

Obrázky: 1

Příspěvekod martin_71 » 25 čer 2012, 11:16

Díky všem za reakce, příští týden vyměním svíčky + kabely a uvidíme, snad to bude ok.
martin_71

Příspěvekod liborch » 25 čer 2012, 14:16

To tvoje auto martin-71 je mi nějak povědomé
kupoval jsi to českém autobazaru?

nemáš fotku?
Postertova princezna.
liborch

Příspěvekod martin_71 » 25 čer 2012, 14:34

liborch píše:To tvoje auto martin-71 je mi nějak povědomé
kupoval jsi to českém autobazaru?

nemáš fotku?

cau, nene, auto jsem koupil ve stuttgartu od soukromeho majitele, je v naprosto puvodnim stavu. To auto, ktere mas na mysli znam z webu, vim o nem, ten bazar ho nabizi stale (sauto.cz, ted jsem se tam dival) - kdyz jsem hledal auto, vice mene z hecu jsem tam taky volal, mimochodem pod pojmem serviska se zde rozumi 1 (slovy jeden) zaznam v servisce od italskeho prodejce, predpokladam, ze pri prodeji auta:-), alespon tohle mi rekli do telefonu, kdyz jsem se ptal na nejakou historii toho auta, takze jsem jim pekne podekoval (navic to "drevo" v interieru...). Ale vsiml sis dobre, je to stejny model, limitovana serie Cosmo, 96.

Fotky meho auta bych sem chtel povesit pristi tyden.
martin_71

Příspěvekod martin_71 » 31 črc 2012, 22:27

Tak vcera konecne vymeneny svicky (NGK) a kabely (modre NGK), k tomu vycistena klapka a je po problemu. Auto jede jako zamlada:-)
martin_71

Zpět na Technika MX-5