teplota oleje, aneb kdy tomu dát napít?

teplota oleje, aneb kdy tomu dát napít?

Příspěvekod Mike » 24 zář 2012, 14:55

Včera jsme měli velmi vášnivou debatu na téma ohřátý/neohřátý motor a požadavky na výkon. Jinými slovy, při jaký teplotě vody, oleje (ještě něčeho?) je pro motor OK, když se tomu začně šlapat na krk. Názorů jsme na to oba slyšeli mraky, ale ode všech je otázka spíš fundamentální, než že by někdo dokázal říct něco konkrétního a podloženýho buďto spoustou rozebranejch motorů provozovanejch různým způsobem nebo měl opravdu bohatý teoretický zkušenosti. Někdo kompetentní, kdo se k tomu může vyjádřit?:)
Je tolik krás, že tisíc let nestačí na přehled...
různé motorizované prostředky individuální dopravy od tří do dvěstěosmdesátišesti koní
http://www.legendysilnic.cz
Dovoz zajímavých strojů ze zahraničí, včetně papírování.
Obrázek
Mike

Re: teplota oleje, aneb kdy tomu dát napít?

Příspěvekod seatik » 24 zář 2012, 16:02

I kdyz mam teplotu oleje v aute,ridim se cirka 20km,kdy tomu muzu davat ,co se mu zlibi. Nejde jen o olej v motoru,ale i zahrati prevodovky,diferaku...takze abys mel auto prohrate,tak aspon tech 20km at mas ujeto
Mx5 red NA 1.8 16v 96 kw, m-edition prodáno :-(
Subaru BRZ 2.0 WRB MT new
Subaru Forester XT 2.5T 2007
seatik

Obrázky: 1

Příspěvekod Mike » 24 zář 2012, 16:40

nojo...to jsou právě ty dojmy. Je mi jasný, že jde i olej v převodovce, difu, v podstatě i o mazací tuk v ložizcích v kolech. Je obrovská skupina lidí, který ujedou pár set metrů a šlapou na to jak vteklý, pak třeba to co zmiňuješ ty. 20km mi přijde fakt dost, kor v létě, kdy začínáš ohřívat všechno někde od 25-30 stupnů. Já se orientuju podle teploty vody. Po tom co se mi ručka usadí uprostřed, tak od tý doby počkám ještě tak minutu a pak jedu. Počítám s tim, že ten olej už od nějakých 75 stupnů maže už TÉMĚŘ stejně jako při těch provozních cca 95.
různé motorizované prostředky individuální dopravy od tří do dvěstěosmdesátišesti koní
Obrázek
Mike

Příspěvekod seatik » 24 zář 2012, 18:19

mam v aute i teplotu oleje,tak vim jak na tom teplota oleje je a muzu rict,ze minutu jak rikas ty je malo. Zalezi to i na venkovni teplote samozrejme. Dej tomu aspon jeste 5 minut...
Mx5 red NA 1.8 16v 96 kw, m-edition prodáno :-(
Subaru BRZ 2.0 WRB MT new
Subaru Forester XT 2.5T 2007
seatik

Příspěvekod Mike » 24 zář 2012, 18:28

Teploměr oleje budu pořizovat...i když možný spíš tlakoměr, ten řekne víc, ale je dražší. A v době kdy máš vodu "uprostřed" má olej jakou teplotu?
Obrázek
Mike

Příspěvekod bmxdave » 24 zář 2012, 18:44

Taky sem přidám názor jestli můžu ;) Myslím že záleží i na odolnosti motoru, třeba nějaké Alfy,Fiaty jsou na to strašně háklivé kdežto třeba motor v mxce je dost odolný,robustní takže hodně dlouho vydrží i když tomu nějaký magor dává hned po tom jak vyjede z ulice ale časem se to taky projevý to je jasné-spotřeba oleje atd.

Taktež mám přidělaný ukazatel teploty oleje a je to užasná věc protože vím nejlíp kdy to už můžu trochu vytočit nebo už je motor správně ohřátý ,teplota vody tu mám ohřátou na normál už po ujetí 2-3km a ukazatel teploty oleje? Ještě se ani nepohne a to je klidně i +25st.! Jak se tu už píše hodně záleží na venkovní teplotě. Když byli horka +30 a víc tak se olej dostal do normálu(90-95st.) už po cca 6km a ted když je +10až15st. tak až po cca 12km. Sem zvědav co to bude dělat třeba v mínus 5 a mín :) ikdyž to bude moje nejspíš někde pod plachtou zazimovaná :lol:
bmxdave

Příspěvekod bmxdave » 24 zář 2012, 18:47

Mike píše:Teploměr oleje budu pořizovat...i když možný spíš tlakoměr, ten řekne víc, ale je dražší. A v době kdy máš vodu "uprostřed" má olej jakou teplotu?

Miku mě to třeba ukazuje tak jako většina ukazatelů až od 50-60st. a většinou když je voda "uprostřed" tak bud ručička se ani nepohne ještě nebo je max. někde u 60-65st.
bmxdave

Příspěvekod Mike » 24 zář 2012, 20:18

Takže olej může mít tak 70 po tý moji cca minutě. Teď je otázka jak to maže při takový teplotě.
Obrázek
Mike

Příspěvekod IvanGS » 24 zář 2012, 20:50

Třeba to není přenosná zkušenost, ale z motorek, zejména malé jednoválcové Gorilly, ale i velkého BMW a třeba i z Opela Omegy mám zkušenost, že teploty kapalin a prohřátí celého motoru (myšleno "materiálu") jsou 2 různé věci, celý agregát se prohřívá nerovnoměrně a díky tomu se i postupně "roztahuje". Vždy až po delší jízdě, třeba 50 i víc km mám pocit, že se všechno uklidní, zmizí jemné chvění, motor se lépe vytáčí atd. Je to různé i podle motoru, u něčeho to nepozoruji. To určitě neznamená že se motor nedá vytáčet dřív, ale vždy mám pocit, že až v tu chvíli je všechno prohřáté a i díky tepelné roztažnosti materiálů si všechno dokonale "sedne". Třeba je to jen pocit, ale cítím to často...
Nejkrásnější NBFL na světě!
IvanGS

Příspěvekod bmxdave » 24 zář 2012, 21:16

Já když si chci "trochu zajet" tak se řídím podle toho ukazatele oleje a jak to má kolem těch 90st. tak si ji dovolím už vytočit a klidně až do 6800-7200ot. :) což je po ujeté vzdálenosti zhruba 10-15km. Jako v zimě to je jiná, to bych tak nikdy ani netočil a pokud trochu jo tak až min. po 20km
bmxdave

Další

Zpět na Technika MX-5