Jaké pneu ....

Re: Jaké pneu ....

Příspěvekod Ryba » 07 bře 2011, 22:10

Ryba
špion

Příspěvekod willy2.0 » 07 bře 2011, 22:22

PavelS jedna věc jsou školy smyku, druhá věc je praxe, ne vždy je to prostě tak jak raděj někde, ne vždy je všude stojatá voda:-D

Každej, at si to obuje jak mu to sedne. Když to takhle obouvaj soutěžáci, svoje tréningáče, tak to asi pravidlem nebude(co píšeš) a moje zkušenost je to samý tzn horší guma na zadek.

S tím co si napsal nesouhlasím ...použitelný -aplikovatelný leda tak na civil auto pro mou ženu, která jezdí na nákupy. Můžu se rozčilovat, můžu nesouhlasit, ale je to asi tak vše, co mohu dělat :lol: ;)

Přední kola vedou a když nevedou...Dovede tě to do velkýho průser.u :lol: :lol:

Víc k tomu psát nebudu, opakoval bych se. Klidně at to někdo ještě doplní. A propo musí se hlavně, když jsou ztížené podmínky používat hlava...Pokud je sníh nebo moc vody, záleží na řidiči hlavně, ne jestli máš na gumě vzorku někde méně... s tím určitě všichni souhlasí.
Někteří se těší na zimu a sníh, někteří neuměj vyject ani z parkoviště taky, hlavně ti se zadokolkama někdy :lol: :lol: :oops: :D
Maximum Atack"
willy2.0

Příspěvekod Krenstik » 07 bře 2011, 22:39

Není to tak dávno, někde v práci bych našel modul školení Michelinu kde doporucuji lepsi pneu dopredu... jen tak mezi reci...

Ja mam lepsi pneu na predku, fakt se mi loni na jaro nelibilo kdyz mi zadek drzel neklouzal a predek vubec nic. Zvlast u MX5. ;)

P:S: 215 je vcelku siroke, ja mam profil jaky mam, viz. muj podpis....
Mazda 3 a k tomu nějaký fašista.....
Krenstik

Obrázky: 36

Příspěvekod riderhenry » 07 bře 2011, 22:47

No, tak uz vim, ze do skoly smyku asi nepujdu :D Takze je lepsi projet zatacku rovne v nedotacivem smyku, nez ji projet v lepe riditelnem pretacivem smyku? Docela dobry clanek o tomhle byl minimalne na autowebu.cz... Zrovna u MX-5 a jekohokoliv jineho sportovniho auta mi tohle prijde dost zcestne, obzvlast kdyz se nekdo chce bavit. Sam vim, jake to je, mit na predku obycejne gumy (Toyo T1R) a na zadku lepivejsi (Toyo R1R) - peknej zabijak zabavy, navic bych se vsadil, ze bych byl vsude i pomalejsi.

Zima je zase neco jineho, tam je dulezity vzorek vsude a zaroven ti za jistych okolnosti nepomuze vzorek zadny... :D
1999 10th AE
Good boys go to heaven, bad boys go everywhere.
riderhenry

Příspěvekod PavelS » 07 bře 2011, 23:03

willy2.0 píše:PavelS jedna věc jsou školy smyku, druhá věc je praxe, ne vždy je to prostě tak jak raděj někde, ne vždy je všude stojatá voda:-D

Hehehe - teď jsi mě rozesmál, vážně :D :) Z tvých rad snad v každým tématu by se dala napsat knížka a ty mi řikáš, že ne vše je jak někde raděj?? :lol: Safra... :? :D

riderhenry píše:No, tak uz vim, ze do skoly smyku asi nepujdu :D Takze je lepsi projet zatacku rovne v nedotacivem smyku, nez ji projet v lepe riditelnem pretacivem smyku?

Nemusíš, pro mě to byla zábava zdarma 8-) Henry, jestli v v krizový situaci budeš myslet na to jak prásknout do stromu - jestli pěkně efektně v přetáčivým smyku, nebo ošklivým nedotáčivým se mu třeba vyhnout, tak asi máš pravdu :) Každopádně, já dokážu zadek urvat i na lepším vzorku když chci - proto bych je pro případ krize dal radši na zadek ;)
Ale neberte to (ani se nebojím, že budete) jako dogma - každej si tam dejte co chcete - já jen, že to co instruktor říkal, mělo logiku...
PavelS

Příspěvekod riderhenry » 07 bře 2011, 23:25

Praveze ja se snazim rict, ze to logiku zadnou nema. Ty tvrdis, ze strom trevis v pretacivem smyku a v nedotacivem se mu vyhnes, ale nejak jsi nevysvetlil, proc? Jak uz jsem rikal, pri pretacivem smyku mas porad moznost auto ovladat i v tom smyku...
1999 10th AE
riderhenry

Příspěvekod radep » 07 bře 2011, 23:36

riderhenry píše:Praveze ja se snazim rict, ze to logiku zadnou nema. Ty tvrdis, ze strom trevis v pretacivem smyku a v nedotacivem se mu vyhnes, ale nejak jsi nevysvetlil, proc? Jak uz jsem rikal, pri pretacivem smyku mas porad moznost auto ovladat i v tom smyku...

Jenže trefit strom v přetáčivém smyku => smrt (trefíte ho dveřmi). V nedotáčivém ho trefíš předkem => velká vrstva deformačních zón na to konstruovaných.
Krom toho pro obyčejné lidi je důležitý postup v případě smyku. Nedotáčivý smyk - dát nohu z plynu a kola se samy chytnou. V přetáčivém smyku uděláte upřímně co? :-) Kontra volantem je jasné, ale už to je problém někdy, přidat plyn, ubrat plyn, stejný?
Navíc teorie je strašně pěkná, ale až jednou dostanete přetáčivý smyk jen tak na rovné cestě, kdy to naprosto nečekáte, tak budete překvapení jakou obrovskou rychlostí se to všechno semele. Člověk má pak prostor na jeden pohyb volantem maximálně... (navíc v této situaci nedotáčivý smyk ani nedostanete nikdy)...

Já za sebe dávám lepší pneu vždy dozadu. Ale řekl bych, že je to hlavně dáno vozy, které mám. BMW je kousavá přetáčivá potvora :-) bez stabilizace. Vždy jde do přetáčivého smyku. Mazda se tváří neutrálně, vlastně ani nevím jak se chová (s pneu 225/35/17 to moc nejde), pro jistotu bych dal taky dozadu. Na druhou stranu, otcova fabie je strašně nedotáčivá, tam bych váhal.
NB 1.8, 1999, LSD, brdzy: Hawk HP+, EBC UPS, BF307+, Motor: komplet GO (YCP písty, Hastings kroužky)
radep

Příspěvekod PavelS » 07 bře 2011, 23:46

radep: přesně 8-)
henry: henry...asi jsi moc krizových situací nezažil, viď? :) Věř mi, že bys v krizi ve chvíli kdy to nečekáš, radši letěl po předku ze silnice ven, než bokem ;) A to, že je přetáčivej smyk líp kontrolovatelnej je, nezlob se, blbost...Teda - pochopitelně pokud mluvíme o krizový situaci.
PavelS

Příspěvekod riderhenry » 07 bře 2011, 23:58

OK, klanim se mistre :D vyborny argment ;) btw. proc sem nekdo plete dusledky narazu? Ja myslel, ze jde hlavne o to, jak se narazu vyvarovat... To zase muzu rict, ze pri nedotacivem smyku v pravotocive zatacce vjedes do protismeru pod kamion. Uzasny argument opravdu... :roll:

Krenstik píše:Není to tak dávno, někde v práci bych našel modul školení Michelinu kde doporucuji lepsi pneu dopredu... jen tak mezi reci...

To jsou strasni amateri, v tom Michelinu, ze? Jeste ze se vubec nepletou do vyroby pneumatik, to by mohlo dopadnou spatne! Zlata skola smyku. Btw. byl jsi na kolika skolach, ze rikas, ze je to jednoznacky pravidlo skol smyku?
1999 10th AE
riderhenry

Příspěvekod PavelS » 08 bře 2011, 00:14

riderhenry píše:OK, klanim se mistre :D vyborny argment ;) btw. proc sem nekdo plete dusledky narazu? Ja myslel, ze jde hlavne o to, jak se narazu vyvarovat... To zase muzu rict, ze pri nedotacivem smyku v pravotocive zatacce vjedes do protismeru pod kamion. Uzasny argument opravdu... :roll:

Přečti si to po sobě... :) Tak polopaticky: Ano, proto říkáme - je lepší pod náklaďák vlítnout čelně, než bokem (o deformačních zónách už psát nemusim, že ne?) - protože jestli si myslíš, že zvládneš každej přetáčivej smyk - tak bůh s tebou. Kdežto nedotáčivej máš, narozdíl od přetáčivýho, velkou šanci ubrzdit... Proto se dělaj auta (mmj) nedotáčivý - protože je to bezpečnější obecně... A taky obecně platí, že z toho důvodu, bys neměl ztrácet v krizi adhezi na zadku.
To jak to je když se chceš někde bavit není argument - neutrhneš gumy se vzorkem??

Ad Michelin: četl nebo viděl jsi ten dokument že tady s nim operuješ? Nebo mi podpoř svojí teorii něčim co dává smysl...
PavelS

PředchozíDalší

Zpět na Kola, pneu a geometrie