Jaké pneu ....

Re: MX5 - co je kde na prodej

Příspěvekod riderhenry » 19 dub 2012, 09:39

Zase uplne zbytecny flame... :roll: Statem stanovene minimum je ptakovina, jakoby 0,1mm vic vzorku znamenalo, ze guma drzi a o 0,1 mm min ze nedrzi. Kazdy ma svoji hlavu a vi, jestli jezdi za mokra nebo ne. Tak zase nemusime delat kazani na x stranek, ne? Asi me taky bezte povesit za koule do pruvanu, jelikoz na motorce sjizdim gumy az na platno. Co na tom ze na vode s tim nejezdim.
1999 10th AE
Good boys go to heaven, bad boys go everywhere.
riderhenry

Příspěvekod Winie » 19 dub 2012, 09:43

ridere neblazni, proc tam asi jsou ty drazky na ty gume? pokud s tim nebudes jezdit za mokra, tak je vzorek temer jedno, to uz je dulezitejsi stari pneu. ale na mokry silnici gumy bez vzorku nefungujou, protoze neodvadi vodu, pripadne s malem vzorku, odvadi malo vody, kterou tlaci pred sebou a pak muze nasledovat pekna mela. pred lety jsem taky jezdil na honde sjety gumy na draty asi dva dny, za ty dva dny sem chytil 2x hodiny a pokropenym kruhaku :roll: jinak bylo sucho
ITB Miata
LOW Prelude
SLOW Datsun
ToyToyka v procesu

https://www.instagram.com/petroldaddie/
Winie

Obrázky: 1

Příspěvekod PavelS » 19 dub 2012, 09:52

henry: ty si asi nezkusil nikdy rozdíl mezi novou/starou/sjetou/nesjetou gumou, viď? :D Jinak by ses tady asi nechlubil, že sjíždíš na plátno, protože na suchu je to ok - v životě jsem snad neviděl větší kravinu na webu než to co vyplynulo z tvýho příspěvku...
PavelS

Příspěvekod riderhenry » 19 dub 2012, 10:13

Vsak proto rikam, ze kazdy vi, jestli jezdi za mokra nebo ne :D Plno lidi tady jezdi jen za sucha. Ty drazky tam jsou proto, protoze tam byt jendka pravdepodobne musi a hlavne jako signalizace toho zakonneho minima. Kdyby jsi vyrabel gumy, dal by jsi nekam drazky, ktere ti ukazuji, ze mas koupit nove? :D Kdo se ridi nejakymi drazkami a jezdi proste porad stejne rychle voda nevoda, kaluz ne kaluz a jakmile je "na drazkach" tak gumy druhy den meni je vul. Vlastnosti gumy se na vode se meni v celem prubehu zivotnosti. Podle tehle logiky by byl v podstate za prase kazdy, kdo nema zrovna vymenene nove gumy.

PavelS: Na MX-5 jsem zatim sjel 3 sady gum od novych az po mrtve a nejak nechapu, co mi naznacujes, ze bych mel poznat? Stejne tak jsem "okusil" i 10 let stare gumy, ktere nefungovaly, i kdyz mely obrovsky vzorek, takze byly perfektne legalni... Na aute na suchu jsem zadnou zmenu nepoznal ani kdyz jsem mel R1R na hranach sjete az do hladka a uprostred taky pod temy znackami, co nas vsechny zachrani jako ESP a NCAP hvezdicky. :D Nejak nechapu souvislost mezi vzorkem a starim gumy. Stara guma je na vymenu (to jsem se poucil i ja), guma s malym vzorkem, kdyz jezdis za sucha? V tom fakt neividm problem. Nevim jak je to u aut, tam bych gumy na platno nesjizdel urcite (nevim, jaka je tam konstrukce, predpokladam, ze smes pod vzorkem bude jina), ale na motorce se to dela relativne bezne (na stredech), protoze a) malokdo jezdi za mokra b) mas porad dost vzorku na stranach c) gumy vydrzi treba 5000km, takze kadzych 100km navic je fajn. Radeji fakt koupit lepsi gumy a klidne se sjet vic, kdyz nejezdis na vode , nez si kvuli vydrzi kupovat nejake ciny, ktere ani nepujdou vyvazit...
1999 10th AE
riderhenry

Příspěvekod Frankie Sporty » 19 dub 2012, 10:28

já já já taky jeden OT: Jestli někdo tvrdí, že na suchu je jedno, že máš ojetou pneumatiku, tak by asi měl začít jezdit MHD.. Na pneu máš v drážce plošky, po které se výrobce zaručuje bezpečným užíváním.. Jako na všechno tam určitě bude rezerva, ale jezdit na rezervu je vždycky nepříjemný, ačkoli často praktikovaný. Pneu má svojí skladbu, svoje vrstvy a složení pod tímhle limitem tě pak může někde pořádně vytrestat.. Stejně je budeš muset koupit, tak proč to odkládat, to není jako prodřený kobereček u spolujezdce, který tam vydrží další tři sezony..
No matter what you do in live... MAKE IT YOUR OWN!!
Frankie Sporty

Příspěvekod Frankie Sporty » 19 dub 2012, 10:37

A samozřejmě že to není nová 100% funkční, vzorek těsně před ploškou 100% funknční a vzorek na plošku 0%.. Po mostě jsem byl se vzorkem na limitu, trochu jsem ho ještě obrousil a ta guma je vyloženě nahovno oproti chování před 500km, kdy si celkem solidně odjela most.. Takže než přídou nový, tak jsem nucený jezdit v autoškoláckým tempu, aby jsem nemusel řešit něco víc než jen pneu..
No matter what you do in live... MAKE IT YOUR OWN!!
Frankie Sporty

Příspěvekod riderhenry » 19 dub 2012, 11:13

No gumy se lepi ve vrstvach, ale vzorek by snad mel byt vzdycky ze stejne smesi. Jak si guma drzi vlastnosti po dobu zivotnosti se taky v testech posuzuje (minimalne teda u motorek urcite), ale rozhodne bych nemluvil o nejake nebezpecnosti, ty zmeny byvaji minimalni, i kdyz jsem vypozoroval, ze u motorek treba Dunlop casem propada a naopak Bridgestone byva dobry po celou dobu zivotnosti.

To je ale celkem jedno, spis mi slo o to, ze tu nekdo napise "gumy by chtely uz vymenit" a hned se tu spusti vlna kritiky, jaky je to vrach deti a nezodpovedny idiot, ze uz je davno nevymenil a nekoupil jeste jednu sadu rezervnich, aniz by k tomu bylo nejake info, co to vlastne znamena, ze uz by to chtelo nove... Ne tu prizivovat dalsi flame... :D
1999 10th AE
riderhenry

Příspěvekod kousmen » 19 dub 2012, 11:19

Já jsem třeba jezdil zimní pneu s minimálním vzorkem (krenstik potvrdí) celou zimu. Na jaře tam vzorek skoro nebyl ale stačilo tomu přizpůsobit styl jízdy... Možná není úplně rozumný tahat z gum co nejvíc, ale když člověk není tupan a chová se k nim podle toho jak se chovaj ony, tak se dá jezdit na lecčem nesjetým na dráty, tam už hrozí prasknutí a to už je fakt o život...
Invisible Ride
kousmen

Obrázky: 1

Příspěvekod PavelS » 19 dub 2012, 16:17

Frankie Sporty píše:já já já taky jeden OT: Jestli někdo tvrdí, že na suchu je jedno, že máš ojetou pneumatiku, tak by asi měl začít jezdit MHD..

Howgh - naprostej souhlas - podle mě je to daný stářím, ale i různejma změnama ve směsi během cestování (vliv teplot apod)... Asi dost o tom vypovídá i to, jak se "zajíždí" nová guma - kdyby pneu fungovala stejně od začátku do konce a teploty/stáří na ní neměly vliv, tak by stačilo třeba deset km na ojetí hladký plochy nový gumy - ale každej z nás asi ví, že to trvá třeba 500km než se začne chovat 100%ně...

riderhenry píše:To je ale celkem jedno, spis mi slo o to, ze tu nekdo napise "gumy by chtely uz vymenit" a hned se tu spusti vlna kritiky, jaky je to vrach deti a nezodpovedny idiot, ze uz je davno nevymenil a nekoupil jeste jednu sadu rezervnich, aniz by k tomu bylo nejake info, co to vlastne znamena, ze uz by to chtelo nove... Ne tu prizivovat dalsi flame... :D

Já bych henry řekl, že právě tohle jsi tu udělal ty...my jsme mu řekli co se naprosto běžně ví a popíraj v podstatě pouze spořiči závodníci amatéři :D a ty jsi tu z nás dělal (asi proto, že jsem zmínil "zákonem dané minimum" - na což je moderní reagovat jak na červenou vlajku v zemích Českých) rasy... ;)

Každej máme svůj názor, každej to řešíme jinak - asi bych to ukončil 8-) Večer to tu pročešu směrem do diskuze o pneu tak mě ještě naposled omluvte za OT...
PavelS

Příspěvekod ADix » 19 dub 2012, 16:54

Ha tady se řeší sjeté gumy? Když už trocha OT tak přiložím i svou trochu do mlejna. Loni sme v březnu s kolama kupoval i nové gumy. Celkem mě překvapilo, když sem jim celou sezonu dával a pak v říjnu chytil v rychlosti +- 80km/h aquaplaning a sundal dveře vedlejedoucímu xcrissovi, který tadý má v inzerci groupbuye...co tím chci říct? Že podzeňovat gumy je jako jezdit bez brzd a věřit, že všechno dobrzdíš motorem ;)
...because still in progress...
ADix

PředchozíDalší

Zpět na Kola, pneu a geometrie