Informácie o MX5

...kolem roadsteru MX-5
Pravidla fóra
Chceš se zde zaregistrovat? Napiš něco krátce o sobě adminovi na raduna@mx-5.biz.

Informácie o MX5

Příspěvekod flyingislife » 21 zář 2014, 18:54

Ahojte,
Hneď na úvod by som chcel napísať že ešte nevlastním Mazdu MX5 no už dlhodobo pozerám rôzne ponuky na bazároch a podobne, a všade som sa dočítal že MX5 veľmi dobre jazdí.
Momentálne jazdím s Ford Puma 1,7 VCT Zetec-S 125HP a rád by som ju ďalšie leto nahradil MX5kou.
Mám ale zopár otázok ohľadom motorizácie, rokov výroby a podobne. Veľmi sa mi páči MX5ka s vyklápacími svetlami, zrejme ide o označenie NA, taktiež sa mi páči aj tá novšia, no zaujíma ma najvhodnejšia motorizácia, na spotrebu teraz nehľadím, ide mi čisto o najlepší výkon a jazdné vlastnosti. Počul som že 1,6 a 1.8 sú porovnateľné, kedže ten druhý motor je ťažší a tak sú výkonovo na rovnako. Ja som našiel najsilnejšiu motorizáciu 140koní a chcel by som vedieť či je táto motorizácia dostupná aj v tej starej verzií s vyklápačkami.
Jazdím pravidelne BA-KE spodnou trasou a rád by som sa prípadne aj prišiel na nejakú peknú MX5ku pozrieť prípadne si to v nej užil ako spolujazdec, ak by sa tu našiel niekto ochotný.
Ešte by ma zaujímala aj cena a to, či by mi vedel niekto objektívne povedať, aké sú predpoklady cien po roku 2014 a či je reálne zohnať peknú MX5ku v stave bez nejakých veľkých investícií za asi sumu 3000eur, alebo treba posunúť finančný limit nad túto sumu.
Ďakujem za každú pomoc a informácie, pre mňa je to jedno z najkrajších roadsterov, každý kto niekedy šoféroval Pumu asi uzná že má fantastické riadenie a jazdí výborne, ale predsa len by som chcel vyskúšať aj zadný náhon a užiť si trošku srandy a letného slnka.
Ďakujem,
PS ešte by ma zaujímalo na čo si dávať u týchto áut pozor, predpokladám že hrdza a dotrhaná strecha budú najväčší nepriatelia týchto áut. A samozrejme asi aj nájsť nebúraný kúsok.
1991 MX-5 NA 1.6 116hp
flyingislife

Re: Informácie o MX5

Příspěvekod AndrewG » 21 zář 2014, 21:30

ahoj ! hned na úvod, nie je to len o tej motorizácii. je v tom viac, 1.6 od roku 89-93 mala 116koni a mala malú skrinu diferencialu - viac menej nemoznost pouzit LSD, ktorý auto posunie o dost. 1.6 od 93 do 97 mala zase len 90koni. takže to viac menej odpadáva. osobne by som išiel do 1.8, tak ako som aj išiel :-D keď sa však pozriem na zahraničné fóra, ludia uprednostňujú skoršiu 1.6 na prestavby na turbo a podobne. Na ITB je vhodnejšia samozrejme 1.8 kvôli objemu...ale to už skáčem do budúcnosti, nie každý má plány posúvať výkon inde. Takže ta mna 1.8. 140konovy motor mala NB až, NBfl s variabilnym casovanim mala 147. zohnať sa to da narvaté aj do NA, ale ťažko, u nás asi vôbec a do 3000 uz vôbec nie-nikde. do 3000 bez investici, asi nie. Na mazde, neni ale asi nič veľká investícia, pokial nekúpiš dymiacu rozpadnutú skorodovanú rarohu :-D
takže ako prvé by som pozeral stav karosérie- koróziu. tým myslím aj podvozok, nosníky okolo motoru. podbehy sa dajú opraviť a viac menej asi ťažko zoženieš NA v stave aby si nemusel vyvárať, hlavne v takejto cenovke. sám som kúpil teraz kúsok v tejto kategórii. 1.8 LSD. na aute je roboty dosť, ale je to japonec, takže bude jazdit tak či tak :-) mechanicky je ale v poriadku samozrejme, takže na tú mechanickú stranku by som sa zameral. nech ide rovno, nech volant netaha do strany pri brzdeni, nech netrasie...drnčanie od prevodovky si potom pri spomalovaní - brzdenim motorom nevšímaj, je to asi normalna vec, pozná to tu každý :-) odporúčil by som vyhybať sa kupe auta na 17" diskoch, alebo akýchkoľvek ťažkých, take disky to auto neskutočne zabijú a je nudné. disky sa samozrejme daju kupit ine takže ak by to mala byt jedina prekažka....
zhrnuté, do 3000€ kúpiš NA určite, ale počítaj s investíciami, povedzme 1000€ zaokruhlene
AndrewG

Příspěvekod flyingislife » 21 zář 2014, 22:38

Ďakujem za info!
Variabilné časovanie ventilov má aj môj motor a je to myslím super vec, ako oživiť relatívne malé objemy a dodať im druhý dych, na Pume ten motor zaberá znova od 4000rpm.
Ja práve hľadám nejaký kus, ktorý by som nemusel upravovať, čiže motor nechať úplne tak ako je.
Čo sa týka ťahania do strany atď, to sú veci ktoré predpokladám že si všimnem, skôr som myslel že nemá MX5ka nejaké veci(napr. ako to drnčanie prevodovky), ktoré si človek potom podrobnejšie všimne až keď už nejakú MX5tku doma má a vie sa o tom, že tá vec zvykne byť náchylná na poruchy a podobne.Myslím si že niečo by som si vedel opraviť aj sám, ramená som vymenil na Pume sám aj doma, tyčky stabilizátora atď detto.
Ešte by ma zaujímalo ako je to s náročnosťou výmeny rozvodov u MX5ky, ak má teda to variabilné časovanie ventilov, u Pumy to veľa ľudom robí problém a niektoré servisy dávali ruky od toho preč, s tým źe na tom prípravky nemajú a nevedia to spraviť. Navyše v Pume je motor v spolupráci s Yamahou a tiež je to tam narvaté veľmi natesno, mne to robili v servise 12hodín.
Samozrejme najradšej by som sa poobzeral po sériovom podvozku čiže samozrejme aj veľkosť diskov, myslím že každá automobilka ktorá robí takého kvalitné autá má myslím tím, ktorý sa tomu venuje a ťažko to niekto vylepší tým že to zabije o 2 palce väčšími diskami, prípadne čínskymi tlmičmi atď.
Odporúčaš teda ísť radšej do tej verzie NB? A ak NA, našiel som nejaké inzeráty, ale všetko boli väčšinou tie 66kW verzie, neviem si predstaviť či to bude mať adekvátny výkon, nechcel by som slabšie auto ako mám teraz, aj keď samozrejme všetko je o pomere hmotnosti a výkonu, puma by mala mať okolo 1000kg.
Vedel by si mi teda odporučiť presne model mx5ky s daným motorom, ktorý by najlepšie spadal do mojej cenovej hladiny s požadovanou motorizáciou? prípadne aj nejaké typy jemne nad mnou stanovený limit ?
Na autobazar.eu som našiel jednu MX5 ktorá je dovezená a má 90koní, chcel som ju ísť omrknúť ale ešte sa mi to nepodarilo, väčšinou som chodil cez Slovensko práve v nedeľu keď sú autobazáre zatvorené.
Bolo by možné pozrieť sa niekde aj na tvoje auto?
Ďakujem
1991 MX-5 NA 1.6 116hp
flyingislife

Příspěvekod AndrewG » 21 zář 2014, 22:46

sam ma NA a ine modely sa mi nepacia, az na par konkretnych kuskov... takze za mna NA 1.8 131hp.
na slovensku nenajdes, takze by som skusil cesko, prepis vyjde na 550€ pri tej 1.8... kazdopadne ak mas limit 3000je to tazke tu, treba pozerat aj mobile.de a nemecko vseobecne obcas je tam aj pekny kusok za par penazi, na ktorom je trocha roboty ale oplati sa
AndrewG

Příspěvekod flyingislife » 21 zář 2014, 22:52

Super, ďakujem za pomoc,
Limit sa môže ešte zvýšiť, ak to samozrejme bude nejaký kúsok do ktorého sa oplatí ísť. Mám aj iných kandidátov ale tá MX5ka sa mi veľmi pozdáva, Neplánuje sa ešte tento rok nejaký zraz mx5 na Slovensku ? Rád by som si to poobzeral, je ich veľmi málo.
1991 MX-5 NA 1.6 116hp
flyingislife

Příspěvekod Krivak » 21 zář 2014, 23:53

za slušnej peníz jsem sehnal NA 1.6 85kW v super stavu co se týče kastle i motoru, stačí hledat a když se něco objeví hned jednat. Ale to byla celkem náhoda takový inzerát v česku, spíš jak říkají kluci zkouknout mobile.de popřípadě autoscout24. Jinak slovenské meetingy najedeš tu viewtopic.php?f=3&t=1821&start=170
Naposledy upravil Krivak dne 22 zář 2014, 10:25, celkově upraveno 1
Krivak

Příspěvekod Mike » 22 zář 2014, 10:08

Bych dodal, že ta 90hp NA nejede nikterak zle a poměrně nežere. Vůbec bych se jí nebál, kor s ohledem na to, že je nikdo nechce, tak jsou poměrně levný. Radši bych koupil opravdu bezproblémovou 90hp NA, který bude jezdit za 6,5, než 116-130hp, která za stejný peníze bude v nehezkým stavu.
Je tolik krás, že tisíc let nestačí na přehled...
různé motorizované prostředky individuální dopravy od tří do dvěstěosmdesátišesti koní
http://www.legendysilnic.cz
Dovoz zajímavých strojů ze zahraničí, včetně papírování.
Obrázek
Mike

Příspěvekod flyingislife » 22 zář 2014, 13:12

http://mazda-mx-5.autobazar.eu/16i-id4431040.html
Na túto som sa chcel ísť pozrieť, zaujímalo by ma v akom je celkovo stave, na foto vyzerá Že už má niečo odžité, ono aj Pumy sa robia 1,4 s 90hp a vraj to vôbec nejazdí zle, tak si myslím že by mohlo aj toto, a je nejak možné potom upraviť výkon na tejto 90hp verzií?
1991 MX-5 NA 1.6 116hp
flyingislife

Příspěvekod Krivak » 22 zář 2014, 13:40

nejlepší úprava tohodle motoru bude asi turbo ;), jde o to kolik do toho budeš chtít vrazit.
Krivak

Příspěvekod Mike » 22 zář 2014, 13:57

Záleží na tom, co od toho čekáš.
Na normální cestování, ježdění se střechou dole a s úsměvem není potřeba vymejšlet další koně. I s 90hp se člověk sveze, ale samozřejmě má necelejch 100hp na tunu, takže od toho čekat zázraky je nesmysl. Ale když jedu ve svý 145hp NBFL ve dvou lidech, tak NA90hp jen s řidičem nijak zvlášť neujíždim. Takže svézt se v tom dá vskutku pěkně. Jinak cesta za dalšíma koněma je potom turbo, kompresor...obojí cca 100kkč. vymýšlet svody, filtry asi je možný, ale nárůst výkonu 10-20hp, víc ne. Ale opravdu lovit ty další koně nepovažuju za nutný. Já se radši svezu v hodně uzavřenejch okreskách, kde by mi těch koní stačilo 70. Takže radši kačky nasypu do benálu a do gum.
Samozřejmě na rovině bude miata pojetá lecčims...ale to zase bude jakákoliv miata, že:)
Je tolik krás, že tisíc let nestačí na přehled...
různé motorizované prostředky individuální dopravy od tří do dvěstěosmdesátišesti koní
http://www.legendysilnic.cz
Dovoz zajímavých strojů ze zahraničí, včetně papírování.
Obrázek
Mike

Další

Zpět na Diskuze o čemkoli...