My jsme si ve Schweizu vařili sami, protože jsme nebydleli na hotelu, ale v bytě u příbuzných. Na jídlo jsme šli jen párkrát při městské turistice. Za kebab v malým městečku dáš 10-12 CHF, asi 250 CZK.
Ale celej Schweiz je malej, Německo blízko a německé ceny v Kauflandu stejné jako v ČR, jen dostaneš kvalitnější zboží...
A v 7 večer na hranicích nikdo není, kdo by ti zkontroloval dovozový kvóty (a i ty jsou dostatečně vstřícný, aby ti to na těch pár dnů stačilo), zato německej Kaufland má do deseti - a věř, že tam jezdí hooodně Švýcarů.
Když jsme jeli zpět do ČR, celníka zajímalo, jestli mi to, co měl na srdci, má sdělit německy nebo anglicky, a pak se ptal, co jsme dělali ve Schweizu, co vezeme, kolik máme u sebe jakých peněz a jestli máme nějakej tabák nebo chlast - takže jsem mu dal naše pasy, řekl, že jedeme z dovolné, že mám tolik a tolik franků, že vezu bonbóny a čokolády a všeho všudy za minutu vymalováno - poděkoval, požádal mě, abych na minutku kousek vedle zaparkoval, mezitím někam zašel s našimi pasy, překontrolkoval a za dvě minuty mi je přinesl a jeli jsme dál - ani jsem nevypínal motor, ani jsem se nezvedal ze sedačky, věřil mi - ale neměl důvod.
A ve švýcarském Migros (takovej Penny market) se dá rozumně pořídit téměř všechno, co potřebuješ, jen maso si tam prostě nekoupíš, protože ty ceny za kilo nejsou o 60% vyšší, ale o stovky procent vyšší. A takže naše dovolená co se jídla týká byly v podstatě nákupy v Migros, kavárny všude možně, občas nějakej fastfood a jeden výlet do Německa hlavně pro maso a pršut.
Rozhodně se nenech odradit a budeště ještě mile překvapen. Je mi sympatický, že třeba to blbý kafe stojí všude stejně, 4-5 CHF, velký město nebo malý město, je to fuk. Pak vylezeš na turisticky atraktivní dvoutisícovku v Alpách (pěšky) a co na tebe nahoře čeká? Opět to kafe za 4-5 CHF, ne za trojnásobek, jak je to zvykem v ČR.