BC racing nastavenie

Re: BC racing nastavenie

Příspěvekod elektron » 29 čer 2015, 21:38

bc racing prachovka.jpg
Otatoy píše:Cau mam BC Racing na NB a resil sem to s tou vyskou nedavno. Kdyz ke me auto prijelo, mel sem utahnute prepeti pruziny o cca 2cm vic, nez je podle navodu jen "na dotek + 2mm". Podvozek tak fungoval skvele, ale chtel sem vyzkouset originalni nastaveni, tak sem to pres zimu predelelal, jak to ma bejt z tovarny a auto bylo hrozne na zemi, navic priserne tvrde i na nejmekci nastaveni tlumicu. Po chvili jezdeni sem zjistil, ze to takhle nejde a vratil jsem se ke svemu "spatnemu" nastaveni, ktere mi ale vyhovuje mnohem vic. Strucne receno, jsem zvednul svetlou vysku zvysenim prepeti pruziny.. ;)

Dnes som sa pohral s nastavenim bc racingu podvozku - predne pruziny mali od vyroby predpatie az cca 40-50 mm.Nerozumiem ako sa to mohlo stat. Zadok cca 15 mm. Predok som teda nastavil zatial na 10 mm a zadok na 8mm. Auto sa sprava o cosi lepsie, aj ked stale podla mna dost podskakuje. Hlavne ale ze mi uz konecne nechytaju pneumatiky o vnutorne plastove blatniky pri plnom rajde ;)

Co ma dost prekvapilo bola po najazdeny cca 500 km uz natrhnuta prachovka na zadnom lavom tlmici.
16 ND ceramic, recaro, bilstein
99 NB 1.8 vvt BP-Z3 turbo, 240hp, VICS, 6speed, 3.6 lsd, ME221, bosch EV14, Koni, brake swap
ex 00 NB 1.8 coldside mp62, 210hp, MS2 MSlabs
ex 90 NA 1.6 116hp
elektron

Příspěvekod LordJames » 29 čer 2015, 21:50

Jaktoze ti pri mensim predpeti prestanou skrtat podbehy? Ja bych to chapal spis naopak, ze s vetsim predpetim se auto tolik nezhoupne :O ja prave taky skrtam a chystal jsem se auto zvedat...jeste jsem se k tomu ale nedotal.
ObrázekObrázek
LordJames

Příspěvekod elektron » 29 čer 2015, 22:25

Tak to neviem, 50 mm asi uz bolo moc vela. Cele je to dost zvlastne, vyrobca v manuali udava ze predpatie nenastavovat, pretoze je uz od vyroby nastavene (v mojom pripade predne na 50mm) Postup na nastavenie ziadny, predajca o nastaveni nema ani sajnu... Celkovo z tohto podvozku mam dost rozpacite pocity.
V prilohe posielam vzdialenosti aktualneho stavu zajtra mozem poslat este foto ako auto vyzera vyskovo (povodne enkei disky plus pneu 195/50 R15).
Přílohy
bc racing nast..jpg
99 NB 1.8 vvt BP-Z3 turbo, 240hp, VICS, 6speed, 3.6 lsd, ME221, bosch EV14, Koni, brake swap
ex 90 NA 1.6 116hp
elektron

Příspěvekod LordJames » 30 čer 2015, 12:15

Ja mam teda meister a taky s nastavenim jeste nejsem hotovy. Anglickej prodejce mi ochotne radil,ikdyz jsem to od nej nekupoval a bylo videt,ze so s tim sam hral. Jeste k tem podbehum - neni logicky, ze kdyz je nastaveny vetsi predpeti, bude to tvrdsi a tim padem by mel byt mensi travel? Naopak pri zmenseni predpeti by se to pak vic naklanelo? Samozrejme pri stejnym nastaveni tuhosti.
ObrázekObrázek
LordJames

Příspěvekod LordJames » 30 čer 2015, 12:31

Ja mam teda meister a taky s nastavenim jeste nejsem hotovy. Anglickej prodejce mi ochotne radil,ikdyz jsem to od nej nekupoval a bylo videt,ze so s tim sam hral. Jeste k tem podbehum - neni logicky, ze kdyz je nastaveny vetsi predpeti, bude to tvrdsi a tim padem by mel byt mensi travel? Naopak pri zmenseni predpeti by se to pak vic naklanelo? Samozrejme pri stejnym nastaveni tuhosti.
ObrázekObrázek
LordJames

Příspěvekod kubec99 » 30 čer 2015, 17:18

to elektron: Asi nechapem jednej veci. Ten tvoj nakres nezodpoveda popisu, ze si nastavil predpatie na F:10mm a R:8mm. Dlzka pruzin v nezatazenom (nepredpatom) stave je 200/170mm. V nakrese je zakotovana dlzka pruziny 200/170mm po predpati o 10/8mm. Pri takomto nastaveni by vsak skutocna dlzka pruzin mala byt 190/162mm.

to LordJames: BC Racing/MaisterR pouziva linearne pruziny. To znamena, ze zvysenim predpatia sa tuhost podvozka nemeni. Meni sa len rozsah drahy tlmica (resp. vzdialenost od dorazu tlmica v zatazenom stave) a vyska podvozka. Prirastok zatazenia posobiaceho na pruzinu s tlmicom pri zatacani (alebo pri brzdeni) je rovnaky, ci je nastavene predpatie 5mm alebo 20mm!
Obrázek
NBfl Sportive r.2001 1.8l, Torsen, 6st. prevodovka, BC Racing 6/5, Buddy Club P1 Racing SF...
kubec99

Obrázky: 8

Příspěvekod LordJames » 30 čer 2015, 18:11

Takze zmena predpeti neovlivni travel?
ObrázekObrázek
LordJames

Příspěvekod elektron » 30 čer 2015, 19:44

kubec99 píše:to elektron: Asi nechapem jednej veci. Ten tvoj nakres nezodpoveda popisu, ze si nastavil predpatie na F:10mm a R:8mm. Dlzka pruzin v nezatazenom (nepredpatom) stave je 200/170mm. V nakrese je zakotovana dlzka pruziny 200/170mm po predpati o 10/8mm. Pri takomto nastaveni by vsak skutocna dlzka pruzin mala byt 190/162mm.

to LordJames: BC Racing/MaisterR pouziva linearne pruziny. To znamena, ze zvysenim predpatia sa tuhost podvozka nemeni. Meni sa len rozsah drahy tlmica (resp. vzdialenost od dorazu tlmica v zatazenom stave) a vyska podvozka. Prirastok zatazenia posobiaceho na pruzinu s tlmicom pri zatacani (alebo pri brzdeni) je rovnaky, ci je nastavene predpatie 5mm alebo 20mm!

Nastavil som to tak, ze som pruzinu uvolnil az kym sa zacala pohybovat, a potom som ju dotiahol na dotyk a este o par otacok, predok o cosi viac ako zadok.
A ano vzdialenost som jemne zaokruhlil nebola presne 200 mm ale cca 197-198mm. Dlzku prednej nezatazenej pruziny som nemeral, zadnu ano, mala 173mm.
Mozem Ti skusit este odmerat aj prednu presne.
ex 90 NA 1.6 116hp
elektron

Příspěvekod kubec99 » 30 čer 2015, 20:16

Zvlastne. Moje mali +- presne 200/170mm volne bez predpatia. Pozrem sa na poznamky co mam v garazi, ci si to dobre pamatam.

Inak co sa mojich skusenosti tyka, aktualne jazdim s predpatim 6mm a podvozok filtruje velmi dobre az na priecne ostre a priecne hlboke/vysoke nerovnosti, kedy idem vzadu do dorazov. Doteraz som vzdy skusal tuhost tlmicov v zadu o 3-5 klikov maksie voci predku. Teraz chcem koli odstraneniu prepruzenia do dorazov vyskusat tuhost v predu a v zadu rovnaku. Avsak na odstranenie tohto neduhu vraj pomoze nastavit predpatie vzadu na cca 10mm a viac, co predlzi drahu k dorazu... Inak som so spravanim podvozka velmi spokojny a k pruzeniu prednej napravy nemam jedinu vytku. Akurat co sa rozsahu nastavenia vysky bez zvysenia predpatia tyka, som bol prekvapeny, ze najvysiia poloha je relativne dost nizko. Odhadujem cca -4cm, co je tak o 1cm nizsie ako potrebujem. Pojdem teda do zvysovania predpatia. Vsetko je to o prisposobovani si nastavenia a chovania podvozka svojim preferenciam ;-)
Obrázek
NBfl Sportive r.2001 1.8l, Torsen, 6st. prevodovka, BC Racing 6/5, Buddy Club P1 Racing SF...
kubec99

Příspěvekod kubec99 » 30 čer 2015, 20:24

LordJames píše:Takze zmena predpeti neovlivni travel?

Zmena predpatia ovplyvni travel. Pri zvyseni predpatia sa zvacsi rozsah pohybu pri zatazenom tlmici/pruzine v smere stlacania piestnice avsak skrati sa draha v opacnom smere. Dufam ze som to nedomotal :-D
Obrázek
kubec99

PředchozíDalší

Zpět na Technika MX-5