s týmto rozpočtom ( a aj iným) by som vzhľadom na tvoju požiadavku vikendoveho auta zvolil rozhodne NA. či 1.6 alebo 1.8 je jedno, jediné čomu by som sa ja vyhol je short nose crank. (vygoogli ked nevies o co ide)
NA menej hnije a je to proste klasika a vždy bude. Takisto si myslím že si už cenu bude držať a pekné kúsky budu na cene len stúpať, keby si si to nahodou rozmyslel, lebo to nejde ako ten 2.0TDI
osobne by som sa zameral ako prvé na to čím si auto v minulosti prešlo a či nebolo vážnejšie búrané. takisto zadné blatníky a korozia okolo nich, pekný guide spravili teraz chalani z UK
https://www.youtube.com/watch?v=zYmOogg5qIsUrčite by som sa vyhol akýmkoľvek kúskom s kolesami vačšími ako 15" pretože to auto proste s vačšími kolesami nefunguje.
s tým torsenom by som bol asi opatrnejší s tým ako to neodceníš...miata je aj pre mna prvé auto a odcenil som ho hneď, a keď po vyše roku s nim som pár týždňou bol nútený používať open diff, tak som fakt trpel...fakt je to neskutočný rozdiel a ako sa hovorí "worth every single penny"...
takisto by som pozeral na stav strechy. to človek asi najlepšie zistí v daždi alebo v umývarke, ale v umyvarke asi zatečie do každého takéhoto auta - neviem neskúšal som..
jediná nevýhoda 1.6 proti 1.8 je asi možnosť lacných výkonostných úprav, s 1.8 sa dá dostať na hranicu 150hp docela ľahko a lacno.
na druhú stranu 1.6 je v základe oveľa ochotnejšia ísť do otáčok - má lahší zotrvačník a ľahší stály prevod. na druhú stranu je to zase miesto pre zlepšovanie 1.8...
čiže fakt záleží od toho čo chceš.
keď chceš auto ktoré kúpiš a budeš jazdiť bez úprav, jazdiť na výlety do alp a podobne, beriem 1.6 a časom alebo aj hneď dokúpim torsen, keby si zistil že ti chýba.
ak chceš auto na úpravy atmosferickou cestou, išiel by som po 1.8, ak chceš riešiť turbo alebo kompresor je to viac menej jedno, ale zase ťa bude obmedzovať slabší diferencial pri skorých 1.6 resp. open pri všetkých 1.6, pokial nebol kúpený samostatne.
toť asi vše, oleje, rozvody vodna pumpa určite vymeniť, nie je to nič extra drahé a máš pokoj a kľud
čo sa týka spotreby tá je u 1.8 okolo 10l/100km u 1.6 okolo 7.5-8l/100km
ostatné náklady su asi rovnaké