Ja som vychádzal z referencii na stranke jenvey (FAQ), z rôznych calculatorov ako
http://www.wallaceracing.com/intake-runner-length.php a knih ako "Modern Engine Tuning", "Engine Management Advanced Tuning" a "Four Stroke Performance Tuning".
Takže všetko čo tu teraz skúsim vysvetliť nie je z mojej hlavy.
Vzdialenosť vstrekov od ventilu súvisí ževraj so všetkým možným (hlavne teda emisie), ale teraz ide hlavne o rýchlosť vzduchu v runneroch, čím sa motor točí vyššie tým lepšie je mať vstreky ďalej od ventilu aby tam bol dostatočný čas na atomizáciu z dôvodu, že otáčkami sa tento čas skracuje. Preto pri motoroch ktoré su hlavne v spektre nad 8000rpm, F1 alebo motorky, je dobré vstreky uchytiť mimo intake runneru.
To s tou veľkosťou možno platilo 10-15 rokov dozadu keď trysky nemali taku dobrú atomizáciu("rozprášenie" kvapky palivo su dostatočne malé). Keby si 15 rokov dozadu povedal niekomu že namontuješ 800ccm vstreky a budeš mať voľnobeh pod 1000rpm tak by ťa vysmial. To je aj dôvod, prečo sa returnless palivové systémy montojú vo veľkom až cca posledných 15 rokov aj napriek tomu že su zjavne jednoduhšie na výrobu. Aj NAčka a NBčka maju rising rate fuel pressure regulator ovladaný solenoidom preto aby na voľnobeh znížili tlak v systéme.
Na obrázku je vydno rozdiel medzi spray-om z prvého a posledného vstreku. Prvý je viac ako dvojnásobne väčší a pri tom už na pohľad ma lepší spray pattern.
Čo sa týka dĺžky je to celé o "naladení", vzduch sa kôli rýchlosti zatvárania a otvárania ventilov rozpulzuje a vznikaju v sani vlny nižšieho a vyššieho tlaku. A ide o to zachytiť vyšší tlak prave keď máš otvorené ventily.
Vyššie uvedený calculator to všetko vie vypočítať, ale nejako zaokruhlene 350mm od stredu ventilu po koniec runneru je optimum pre auto s rev. limitom pri 9000 takto sa motoru podarý zachytit 4, 3, 2 hý odraz harmonickej vlny ešte pred tým ako dosiahne obmedzovač. Táto hodnota má nepriamu úmeru takže pri revlimite dvojnásobnom sa optimálna dĺžka runnerov zníži na polovicu. A tu sa dostávam k tým runnerov rôznych dĺžok. U motoriek sa to využíva už asi 25 rokov ale tie maju obmedzovač raz tak vysoko ako nejaka mx5 takže 30mm rozdiel v dlžke je ako 60mm na aute s obmedzovačom okolo 7000rpm. Čo by ubralo viac street kreditu tým ako by to vyzeralo ako pridalo výkonu
Tým celým som chcel povedať, že je možné, že niekto dosiahne vyšší výkon aj krútiak s kratšími runnermi. Pretože, runnery dlhšie ako napríklad originál možu spôsobiť nižší moment pretože 3tí harmonický pulz zachytia mimo maximalneho mometu danného vŕtaním, zvyhom, priemerom ventilov, profilom vačiek a výfukom. A to len preto, že sú dlhšie, ale nie dostatočne. To rieši VISC sanie na 1.8 klapkami ktore otvoria slepú komoru a tým zmenia rezozančnu frekvenciu celeho runnera a ten sa správa ako keby bol dlhší.
Hrubý výpočet pre stock dlžku runnerov píše:For 2nd harmonic, RPM range is from 7342 to 8910 with a pulse strength of 10 percent
For 3rd harmonic, RPM range is from 5517 to 6305 with a pulse strength of 7 percent
For 4th harmonic, RPM range is from 4301 to 4810 with a pulse strength of 4 percent
A nakoneic dôkaz namiesto sľubov. Tu je porovnanie nie len dĺžky ale aj priemeru, ktorý zvyšuje rýchlosť toku(30mm)... A to mi vŕta najviac hlavou, že prečo sa všetci ženú za 40/42mm klapkami keď to nedáva zmysel.
podľa Jenvey platí toto píše:Basic references for BHP per cylinder, assuming ca 120mm from butterfly to valve head and a max of 9,000 rpm are;
Up to 30 BHP - 30mm, up to 33 - 32mm, up to 39 - 35mm, up to 46 - 38mm, up to 51 - 40mm, up to 56 - 42mm
These power figures may be increased by up to 10% in a purpose designed and well proportioned system.