Čaute,
tak jsem se včera pustil do montáže stálého napájení dashboard kamery jak do Mazdy, tak i do Yarise.
Ve své podstatě nejde o nijak složitou věc i pro elektrolaika, jako jsem já. Jde o to, že pomocí pojistkového pouzdra s odbočkou vytvoříte samostatný, JIŠTĚNÝ okruh, ke kterému přes měnič napětí na stálo připojíte kamerku. Zbavíte se plandajících kabelů, nutnosti myslet na to, že musíte kamerku napájet a nebudete muset řešit zapojení jiného spotřebiče do autozapalovače. Jediné místo, kde bude vidět kabel (pokud budete mít kamerku u zpětného zrcátka), bude pár cm od rámu čelního skla k zrcátku.
Budete potřebovat:1x měnič napětí z 12/24V na 5V s konektorem odpovídajícím vaší kamerce (micro USB, mini USB...) napr
toto.
1x
pojistkové pouzdro MINI s odbočkou s krimpovacím spojením
1x kabelové očko nebo vidlici s krimpovacím spojením.
1x MINI autopojistka (já dával 10A, což byla nejmenší, kterou jsem měl po ruce. Hodila by se ale i menší).
Postup:1. Odpojte baterii.
2. Odmontujte plasty rámu čelního skla a A sloupku. Podle potřeby i plast na profilu palubky (u NC nezbytne k dobrému vedení kabelu k pojistkové skříni).
3. Zhodnoťtě kudy kabel povedete.
4. Najděte vhodné místo k ukostření okruhu.
5. Spojte červené (+) kabely měniče napětí a odbočky pojistkového pouzdra krimpovacími kleštěmi nebo kombinačkami.
6. Minusový, černý kabel měniče napětí spojte krimpovací mi kleštěmi s kabelovým očkem/vidlicí.
7. Protáhněte kabel s napájecím konektorem od kamerky k pojistkové skříni (okolo rámu čelního skla, přes A sloupek dolů k pojistkovce).
8. Kabelové očko/vidlici minusového kabelu nasuňte na vhodný ukostřený šroub a utáhněte.
9. Kabel s pojistkoým pouzdrem protáhněte k pojistkové skříni.
10. Vyjměte vhodnou pojistku ze skříně, nejlépe např. ACC (Accessories), tj. okruhm který se sepne, jakmile dáte klíč do polohy II.
11. Tuto pojistku vložte do dlotu pojistkového pouzdra, ze které nevede odbočka.
12. Druhou pojistku, která bude jistit napájecí okruh kamerky vložte do druhého volného slotu.
13. Osazené pojistkové pouzdro zasuňte na místo vámi zvolené pojistky do pojistkové skříni.
14. Hotovo. Pokud máte kamerku nastavenou na automatické nahrávání, jakmile je sepnuto napájení, začne nahrávat pokaždé, když otočíte klíčem do poloho II a dál.