Čím ošetřit gumu?

...kolem roadsteru MX-5
Pravidla fóra
Chceš se zde zaregistrovat? Napiš něco krátce o sobě adminovi na raduna@mx-5.biz.

Čím ošetřit gumu?

Příspěvekod Tomik » 14 bře 2012, 22:26

Už mi to delší dobu vrtá hlavou.
Ošetřujete nějak gumové části? (lišty, těsnění, lemy, ,..)
Guma vydrží poměrně dlouho, ale po 20 letech už nevypadá úplně nejlíp. Pomalu se mění do šeda a začíná praskat.

Poraďte čím se dá napatlat guma aby vypadala líp a ještě chvíli vydržela.
´92 NA, No ESP, No ASR, No ABS -> fun as Fu*k
Tomik

Re: Čím ošetřit gumu?

Příspěvekod kousmen » 14 bře 2012, 22:35

Já používám gel od sonaxu na vnější plasty. Určitě se to hezky zvlhčí a prokoukne, ale je třeba často obnovovat...
Invisible Ride
kousmen

Obrázky: 1

Příspěvekod jardaj. » 14 bře 2012, 22:40

Tomíku, už to dělám skoro 40 roků, 2x ročně natírám indulonou. Indulona obsahuje glycerin a pěkně se s ní dělá. Druhý auto mám letos 26 roků a všechny gumy jsou pružný a nepopraskaný. Doporučuji protože to mám vyzkoušený !!! J.
jardaj.

Příspěvekod PavelS » 26 dub 2012, 12:17

Jarda:ja bych se indulony bal-vaze vodu a v zime to muze delat neplechu..napr.zamrznuti dveri...
PavelS

Příspěvekod kousmen » 26 dub 2012, 15:28

Jo a v americe kde mají na každým rohu burákový máslo si to mažou na plastový díly, který tím ohromně na dlouhou dobu prokouknou. Detaily neznám, akorát, že to jde špatně dolů. Ale výsledek pak výbornej. ;)
Invisible Ride
kousmen

Obrázky: 1

Příspěvekod jardaj. » 26 dub 2012, 20:14

Pavle žádný strach. Nebudu z kolegů dělat blbce. Indulonu nanáším hadříkem v tenké vrstvě. Je to vlastně jako mastné. Za chvíli je to vstřebané. Ještě doplním na druhém autě (r.v.86 a mám je od r. 92) mám páté čelní sklo a stále v původní gumě. Je nepopraskaná a krásně vláčná. Jinak je možno koupit v lékárně glycerin v lékové lahvičce za pár korun, ale ten nepoužívám protože s indulonou je lepší práce. Autem jezdím denně bez ohledu zima nezima a nikdy se mě nestalo že bych měl přimrzlé dveře. Tuto proceduru dělám 2x ročně. Zkuste a když se vám to nebude líbit kritizujte.
jardaj.

Příspěvekod kostej » 30 črc 2012, 16:51

Caf,

z vlastni zkusenosti muzu doporucit nemecky pripravek 'Gummi Pflege Stick' od nemecke spolecnosti Einszett. Nasel jsem na to doporuceni nekde na webu, kde se zcela rozplyvali nad uzasnosti tohodle produktu, tak jsem to zkusil.

Kupoval jsem ho tady -> http://www.ebay.com/sch/m.html?_nkw=gum ... ialcarcare (prisel postou za par dni)

Na te tube je aplikacni polstarek, kterym vytlacovanou emulzi rozetres po dotycne gume/tesneni.

Nevim jaky to ma slozeni, ale ucinky to ma fakt zazracny. Gumu to zvlacni a obnovi jeji funkci tak, ze se mi tomu nechtelo verit.
2011 MX5 NC2 2.0 Sport-line, White Crystal Pearl, RECARO seats
1995 323F BA V6, GT
kostej

Příspěvekod Henges » 30 črc 2012, 17:50

Indulona je OK, taky doma používáme ;) Každopádně ohledně barevnosti plastu a gum jsem to řešil s kamarádem, který je letitý tuningář leštěnkář :-D a řešil jsem s ním čím impregnovat pneu aby byly hezky černé. Používal jsem ruzné druhy pěny přímo na kola, ale za týden už to začalo světlat a pak byly gumy hnědé hnusné. Doporučil mi to samé co na plasty. Prostě čistič plastů. Stříknu s tím gumy a vydrží to daleko déle a nehnědne to jako s pěnou ;-)
Henges

Obrázky: 5

Příspěvekod IvanGS » 30 črc 2012, 19:11

Na gumová těsnění mám něco jako ten Gummi Pflege Stick, mám pocit že je v tom taky glycerin, ale nevím přesně. Obvykle 1-2x ročně, vždy ale před zimou, dveře nemají šanci přimrznout. Na pneu nějaký oživovač od Mafra - velký sprej, za 3 minuty je auto oběhlé a dělám to tak 1x měsíčně.
Nejkrásnější NBFL na světě!
IvanGS

Další

Zpět na Diskuze o čemkoli...