Dropbox

...kolem roadsteru MX-5
Pravidla fóra
Chceš se zde zaregistrovat? Napiš něco krátce o sobě adminovi na raduna@mx-5.biz.

Dropbox

Příspěvekod LordJames » 22 črc 2012, 14:38

Tak přicházím se slibovaným popisem a návodem.

Pro ty, kteří ode mě o dropboxu neslyšeli na srazu:
-dropbox je určen ke sdílení a téměř bezobslužnému přenosu souborů
-v našem případě půjde většinou asi o fotky a videa
-každý ma svůj dropbox účet, ke kterému si může připojit několik různých zařízení (PC, notebook, smartphone s Androidem/iOS,..) - ve všech je třeba dropbox nainstalovat
-po instalaci si dropbox v daném zařízení vytvoří složku, kterou to vše začíná - cokoliv do ní vložíte se automaticky (samozřejmě s funkčním internetovým připojením) nahrává na server a po nahrání máte přímo z Windowsů vygenerovat na daný soubor odkaz (v případě fotek či videa jej pak lze přehrát přímo v internetovém prohlížeči)
-můžete si vytvořit i svojí vlastní složku, kterou pak lze nasdílet s ostatními uživateli dropboxu - tím, že druhý uživatel přijme vaše pozvání do složky se mu v jeho dropboxu automaticky vytvoří ta samá složka s obsahem shodným vaší sdílené složky a dále to fnguje tak, že kdokoliv z uživatelů (napojených na tuhle složku) do ní něco nahraje, dropboxy ostatních uživatelů ten soubor automaticky stáhnou a nechají o tom svého uživatele vědět.
-na dropboxu máte v základu nějaké přidělené místo, které lze zvětšit za poplatek, zdarma - plněním různých úkolů, či doporučením nového uživatele do dropboxu (vy i doporučený uživatel dostanete +500Mb)
-mnou oblíbená funkce - smartphone můžete nechat automaticky nahrávat fotky a videa (buď pouze při dostupném WiFi připojení, nebo i za použití internetu do mobilu) - dropbox si nahrané fotky automaticky přejmenuje tak, aby obsahovaly datum a čas pořízení. Podobně to lze udělat s fotoaparátem (ale i smartphonem) přes kabel ihned po připojení zařízení k počítači
-další mnou dobré využití - v práci si vypracuji/rozpracuji nějaký dokument v dropboxu na notebooku, přijdu domů, pustím stolní PC a dokument tam na mě už taky čeká

Stručný návod:
- registrace: http://db.tt/xyQdUpBE
- po registraci vám to nabídne instalaci aplikace do PC. Instalace do smartphonů je možná až po tom, co máte dropbox alespoň na jednom PC/notebooku. Instalace pro smartphony je možná ze stránek dropbox.com po přihlášení k vašemu účtu, nebo např. z android marketu( nyní google play store)
-po instalaci vám přibude na liště u hodin ikonka dropboxu - pravým kliknutím můžete získat např. přehled o volném místě, nebo přejít do dropbox složky ve vašem PC
-nahrání souborů do dropboxu je velice jednoduché, stačí zkopírovat/vložit soubor odkudkoliv z počítače do složky dropboxu (viz předchozí bod, případně ve Win Vista/7 se dropbox složka automaticky přidá k oblíbeným)
-po přidání souboru do dropbox složky se soubor automaticky začne nahrávat na server - probíhající nahrávání souboru značí modré kolečko u ikony souboru, dokončené nahrávání (na soubor už lze odkazovat) značí kolečko zelené
Obrázek
-stejně tak se značí i složky, ve kterých probíhá nějaká změna (dropbox nahrává na server něco, co jste do něj vložili / dropbox stahuje soubor, který vám jiný uživatel vložil do sdílené složky)
Obrázek
-velká výhoda je i to, že na dropbox lze odkazovat i známé, kteří dropbox nemají - fotky a videa se jim krásně zobrazí v prohlížeči - pro ukázku moje sdílená složka s fotkami ze srazu
https://www.dropbox.com/sh/brpqyvzn6xbkngv/hoedaK10GK
-k dropboxu se můžete přihlásit i z PC, které nemá dropbox nainstalovaný (opět přes internetový prohlížeč - http://www.dropbox.com) a uvidíte všechny vaše soubory
-odkaz ke sdílení z dropboxu dostanete tak, že na soubor, či složku kliknete pravým tlačítkem a vyberete "Dropbox->Get link". V případě, že odkazujete na celou složku se vlastně vytvoří galerie s náhledy fotek
-postup pro sdílení složky s ostatními uživateli - například fotek ze srazu - v dropbox složce vytvořím novou složku, kliknu na ní pravým tlačítkem, vyberu "Dropbox->Share this folder" a potom zadám emaily uživatelů, se kterými chci danou složku sdílet
-sdílet z Pc lze i tak, že do dropboxu vložím pouze zástupce na nějaký soubor

Určitě jsem nevyjmenoval všechny fuknce a nedivil bych se, kdybych na něco zapomněl, takže se klidně ptejte. Případně stávající uživatelé dropboxu - doplňte nějaké další info ;-)
ObrázekObrázek
LordJames

Re: Dropbox

Příspěvekod Krenstik » 22 črc 2012, 15:29

hmmm, že na hotmailu, teda skydrive je 25 gb? :D

Ale používam oba....
Mazda 3 a k tomu nějaký fašista.....
Krenstik

Obrázky: 36

Příspěvekod carrloss » 22 črc 2012, 15:38

LordJames píše:Tak přicházím se slibovaným popisem a návodem.

Zkouším tam dát fotky. Jak je to se zdílením?
carrloss

Příspěvekod LordJames » 22 črc 2012, 16:06

Krenstik píše:hmmm, že na hotmailu, teda skydrive je 25 gb? :D

Ale používam oba....

*** SkyDrive capacity reduced to 7GB
As of Monday 23 April 2012, Microsoft have lowered their storage limit for SkyDrives without any prior warning

vyzkoušel jsem oba a uživatelsky/zpracováním mi byl příjemnější dropbox. Mám tam asi 8Gb a beztak tolik asi nevyužiju :)

carrloss: koukám, že už si na jednu složku odkázal. Bylo to to, na co si se ptal, nebo myslíš to sdílení, při kterém se druhému uživateli vytvoří ta samá složka u něj v PC?
ObrázekObrázek
LordJames

Příspěvekod LordJames » 22 črc 2012, 17:06

LordJames píše:
Krenstik píše:hmmm, že na hotmailu, teda skydrive je 25 gb? :D

Ale používam oba....

*** SkyDrive capacity reduced to 7GB
As of Monday 23 April 2012, Microsoft have lowered their storage limit for SkyDrives without any prior warning

vyzkoušel jsem oba a uživatelsky/zpracováním mi byl příjemnější dropbox. Mám tam asi 8Gb a beztak tolik asi nevyužiju :)

carrloss: koukám, že už si na jednu složku odkázal. Bylo to to, na co si se ptal, nebo myslíš to sdílení, při kterém se druhému uživateli vytvoří ta samá složka u něj v PC?

Už to chápu.
ObrázekObrázek
LordJames

Zpět na Diskuze o čemkoli...