Ukazatel paliva

Re: Ukazatel paliva

Příspěvekod widar » 18 zář 2012, 13:00

Ještě jsem to sem nedal, ale hrál jsem si s budíkama... Ukazatel paliva nemá žádnou pružinku, která by ručičku vracela na nulu jak je tomu u ostatních budíků, proto zůstává na místě i po vypnutí zapalování a vytažení klíčku. Zato je mechanismus silně zatlumený (co jsem někde četl, tak snad nějakou vazelínou nebo něčím podobným) aby ručička při jízdě zmatečně nelítala (sám pozoruju změnu polohy ručičky při jízdě do kopce a z kopce, ale pouze v řádu několika milimetrů / pokud sundáte kryt budíků a zkusíte s ručkou pootočit, tak jde docela ztuha). Mechanismus budíku je (pravděpodobně) na principu ohm-metru, tedy v nádrži je mechanismus s potenciometrem (odpor se mění v rozsahu "plus mínus" od 7 do 97 ohmů), který je přes páku nastavován plovákem. Mechanismus budíku pak podle aktuálního odporu potenciometru vychyluje ručičku....
'98 MX-5 NB, 1.6, 81 kW, Lava orange mica (Mazdaspeed color), Nardi wheel, Bilstein
Obrázek
widar

Obrázky: 8

Příspěvekod Mike » 18 zář 2012, 13:23

V tom případě si tim použitím kondenzátoru nejsem tak jistý. Pokud by někdo měl přesný zapojení budíku, nebo mi mohl jeden obetovat na testování, tak to můžu zkusit zjistit.
Je tolik krás, že tisíc let nestačí na přehled...
různé motorizované prostředky individuální dopravy od tří do dvěstěosmdesátišesti koní
http://www.legendysilnic.cz
Dovoz zajímavých strojů ze zahraničí, včetně papírování.
Obrázek
Mike

Příspěvekod radep » 18 zář 2012, 13:50

Předělával jsem si budík na tlak oleje... je to jak píše widar - pohyb ručičky je tlumen hustou vazelínou, která zabraňuje rychlým pohybům. Vrácení ručičky do nulové polohy po vypnutí klíčku způsobuje trvalý magnet. Budík není nic víc než pár cívek, které změnou odporu mění své magnetické pole a tím vychylují ručičku (viz. http://www.miata.net/garage/opg_mod/index.html). Žádné kondenzátory apod bych neřešil vůbec. Proč to komplikovat? Stejně tím neodstraníte příčinu, pouze narušíte chod ručičky.
Příčinou bude předpokládám vadný plovák v nádrži. Takže bych asi nejdříve rozebral plovák, zkontroloval ho, jeho pohyb a pak až řešil budíky.
NB 1.8, 1999, LSD, brdzy: Hawk HP+, EBC UPS, BF307+, Motor: komplet GO (YCP písty, Hastings kroužky)
radep

Příspěvekod Mike » 18 zář 2012, 14:00

Tady nejde o vadný plovák, ale o vlastnost, i když pokud to někému líta nějak víc, tak bůhví. Taky může bejt nějak vyžilá ta vazelina. A dost mě překvapilo takovýhle řešení...to bych čekal v autě odkudkoliv jinud, jenom ne z Japonska :lol: A ta kapacita na vstupu toho budíku by měla zpomalit chod tý ručky, pokud ten budík, teda funguje, tak jak si myslím.
Je tolik krás, že tisíc let nestačí na přehled...
různé motorizované prostředky individuální dopravy od tří do dvěstěosmdesátišesti koní
http://www.legendysilnic.cz
Dovoz zajímavých strojů ze zahraničí, včetně papírování.
Obrázek
Mike

Příspěvekod m8rinek » 02 črc 2014, 14:49

Jako novopečený majitel MX5 mám asi hloupý dotaz. Je normální, že při vypnutém zapalování ukazuje stav paliva (v mém případě plnou)? Nebo je někde chyba, případně kde ji hledat? V budíkách, na plováku? A kde je vůbec plovák? :D
m8rinek

Příspěvekod radep » 02 črc 2014, 14:54

Ano je... jednoduše v budíku není magnet, který by ručičku po vypnutí vrátil k nule. Já jsem rád, že to tak je :-)
NB 1.8, 1999, LSD, brdzy: Hawk HP+, EBC UPS, BF307+, Motor: komplet GO (YCP písty, Hastings kroužky)
radep

Příspěvekod m8rinek » 03 črc 2014, 12:00

Tak to je poprvé co jsem koupil auto s plnou nádrží :D. Díky
m8rinek

Předchozí

Zpět na Technika MX-5