Filmujete?

...kolem roadsteru MX-5
Pravidla fóra
Chceš se zde zaregistrovat? Napiš něco krátce o sobě adminovi na raduna@mx-5.biz.

Filmujete?

Příspěvekod IvanGS » 21 dub 2015, 11:39

O nové "hračce", koptéře DJI Phantom 2 Vision+, píšu ve vláknu o focení, ale spíš by bylo dobré samostatné vlákno, protože je to spíš o filmování. Kromě toho mám GoPro (Vánoce:-)) , stejně jako mnozí z vás a určitě taky filmujete akce s Mazdou, ale i jiné věci, dovolenou atd., takže by bylo možná dobré si vyměnit zkušenosti.

V tuhle chvíli spíš potřebuji poradit:

- Nikdy jsem video nestříhal, nedávno jsem koupil nový notebook a našel v něm program CyberLink Power Director. Zatím se seznamujeme, ale základ není složitý a zkusil jsem první zkušební klip. Po nastříhání, titulcích a hudbě jsem projekt vyprodukoval, nabídlo to několik formátů, zvolil jsem MPEG-4 a "nejvyšší kvalitu". Výsledkem je video, cca 4 minuty /36 MB, někdo mi řekl, že je to málo a kvalita nebude nic moc. Jiné nastavení jsem ale nenašel a v PC/telefonu/tabletu je to celkem pěkné, v TV jsem na to zatím nekoukal, nemám ale srovnání s jiným formátem/parametry. Přivítám vaše zkušenosti, popř. jednoduchý žebříček oblíbených editorů s charakteristikou, plusy a minusy, doporučené výstupní formáty, další nastavení parametrů apod.
- druhý problém mám se zveřejněním. FB jsem zatím nezkoušel, ale zkusil to ze dvou notebooků hodit na Youtube. Vždy po 10 minutách a 2% odeslání jsem to vzdal. Je chyba ve mně nebo jinde? Přitom v práci mám starý nb, už před smrtí (XP Pro), ale rychlý internet a stahuji bez problémů desítky MB...

Díky.
Nejkrásnější NBFL na světě!
IvanGS

Re: Filmujete?

Příspěvekod car2n » 21 dub 2015, 12:37

asi zalezi na tom, jaky mas s videem ambice a podle toho se budou odvijet zvoleny nastroje, potazmo kodeky.
pokud ti jde spis o zabavu a budes cilit na kamarady, nez na odbornou verejnous tak ti budou stacit nejaky jednodussi strihaci programy, ale nemam s nima zkusenost.
pokud miris "vejs" tak jsou oblibeny na strih final cut, adobe premiere, avid, sony vegas (ten pouzivam s oblibou ja, je docela jednoduchej a intuitivni a zaroven ma i pokrocilejsi funkce, vcetne napriklad korekci obrazu a efektu, ktery by se ti mohly hodit)
na obrazovou postprodukci pripadne "filmovy triky" jsou skvely poloprofi adobe after effects, ale to uz je trochu slozitejsi na ovladani.
nejspis budes potrebovat i neco na editaci zvuku.

ohledne formatu videa je to dost komplikovany tema. nicmene oblibenej a rozsirenej je quicktime s kodekem h264, kterej ma dobrej pomer objemu dat vs kvalita obrazu.
nevim na jakou kameru tocis, ale vetsina tech "low end" volnocasovejch kamer uz bude mit nejaky "datovy zkresleni" v sobe, tzn nedostanes z toho obraz "jako v kine".
takze kdyz chces mit hezkej obraz, urcite toc na co nejvyssi mozny nastaveni, kazdym dalsim zpracovanim dat se kvalita ztraci vinou kompresi. dneska je popularni full hd 1080*1920 bodu, jestli muzes tocit na vyssi tak tim lip.
kdyz to natocis na nizky rozliseni, tak ani pozdejsi export na vyssi to nezachrani.

snad je to aspon trochu srozumitelny co jsem napsal a snad ti to i k necemu bude:)
car2n

Příspěvekod car2n » 21 dub 2015, 12:39

s tim youtubem to chce trpelivost. neni to jen samotny nahrani dat na internet, ale zaroven "prezvejkani" z jednoho kodeku (formatu videa) do youtubovyho formatu.
car2n

Příspěvekod George » 21 dub 2015, 13:04

je rozdíl upload a download :) byť doma stahnu 2GB za 15-30 minut podle zdroje, stejný objem bych na youtube nahrával celý den.

a ve chvíli kdy to nahraješ musíš ještě pár hodin počkat, než si to youtube srovná a uvolní nejvyšší kvalitu. Neděs se teda, když nahraješ velký video a po nahrání je k dispozici jen nejnižší kvalita :)
Proud to be a "hater" that defends Authenticity
George
rádce

Obrázky: 4

Příspěvekod IvanGS » 21 dub 2015, 13:15

car2n píše:s tim youtubem to chce trpelivost. neni to jen samotny nahrani dat na internet, ale zaroven "prezvejkani" z jednoho kodeku (formatu videa) do youtubovyho formatu.

V práci mi nahrání na YT kolabuje, doma to běželo pomalu, ještě to večer zkusím. Někdo mi říkal, že 5 min se mu stahuje 20 minut, to je v pohodě, ale když mi na liště běží zbývající čas 300 minut, asi je něco špatně...

Točím s GoPro 4 Hero Black a kamerou v koptéře, ta je kupodivu dost kvalitní a blíží se GoPro. Vždy točím na nejvyšší rozlišení, v tomto případě 1080i60.

Ambice? Samozřejmě nejvyšší, co jsem schopen s mou technikou dosáhnout... :D

Nějaké editory ještě zkusím, ale koneckonců jsem ještě nepřišel na všechny možnosti toho mého, spíš mi jde o věci jako zpomalení/zrychlení/zastavení obrazu, vyjímečně nějaký kreativní filtr, širší možnosti s titulky apod. Nejsem přítelem velkých efektů a když někdo naseká mezi 10 záběry 9 různých přechodů a po obrazovce běhají animované kachničky a pejsci, je to spíš kýč, to je aspoň můj dojem.

Ono je to těžké, to, o čem píšeme, je fotograficky řečeno postprodukce, ale jí předchází vlastní filmování. A pomalu docházím k tomu, že před filmováním by měla být ještě nějaká příprava - aspoň hrubá (čím podrobnější, tím lépe) představa o finálním klipu. Abych, až přijedu na místo, zhruba věděl, co chci točit, samozřejmě na dovolené si člověk moc vybírat nemůže. Mám ke koptéře 3 baterky, cca 50 minut letu a asi 40 minut filmování. Potřebuji se naučit šetřit každou minutu letového času a to znamená před startem o budoucím záběru přemýšlet, protože doma už mohu pracovat jen s tím, co jsem natočil.
Přílohy
dji-phantom-vision-plus-v3_0-extra-lipo-offer-less-than-half-price-yes-please-[3]-1400-p.jpg
Naposledy upravil IvanGS dne 21 dub 2015, 13:22, celkově upraveno 1
IvanGS

Příspěvekod IvanGS » 21 dub 2015, 13:19

George píše:je rozdíl upload a download :) byť doma stahnu 2GB za 15-30 minut podle zdroje, stejný objem bych na youtube nahrával celý den.

a ve chvíli kdy to nahraješ musíš ještě pár hodin počkat, než si to youtube srovná a uvolní nejvyšší kvalitu. Neděs se teda, když nahraješ velký video a po nahrání je k dispozici jen nejnižší kvalita :)

Díky. Takže po stažení je na uvedené adrese video zveřejněné v horší kvalitě a po "uvolnění nejvyšší kvylity" se to automaticky zlepší?
IvanGS

Příspěvekod car2n » 21 dub 2015, 13:26

s tou pripravou mas naprostou pravdu :)
idealni je obrazkovy technicky scenar, kde vidis nejen nacrt situace jak bude vypadat na kamere, ale zaroven je tam naznaceny i pohyb kamery, delka zaberu atd
Přílohy
01.jpg
02.jpg
car2n

Příspěvekod George » 21 dub 2015, 13:37

IvanGS píše:
George píše:je rozdíl upload a download :) byť doma stahnu 2GB za 15-30 minut podle zdroje, stejný objem bych na youtube nahrával celý den.

Díky. Takže po stažení je na uvedené adrese video zveřejněné v horší kvalitě a po "uvolnění nejvyšší kvylity" se to automaticky zlepší?

přesně tak, děsil jsem se co se stalo, když jsem na youtube nahrál 2GB soubor, tak jak jsem ho vytahl z kamery (FullHD rozlišení), a na youtube bylo po nahrání jen 360p. Po cca půl hodině se už objevila možnost 480p a postupně to tam přibývalo až do plné kvality
Proud to be a "hater" that defends Authenticity
George
rádce

Obrázky: 4

Příspěvekod IvanGS » 21 dub 2015, 14:37

car2n - přesně to mám na mysli v té nejvyšší úrovni. Zatím to nosím v hlavě, ale třeba včera jsem si něco takového napsal pro titulky a první záběry, aby mi to večer šlo rychleji:-), týkalo se to postprocesu, ale taky to pomůže. Před filmováním to může ušetřit dost času a zejména s koptérou, kde nelétám bezhlavě kolem a nepálím baterky. Ale když se to bere do důsledků, je třeba počítat i se světlem, polohou slunce atd.
Kupodivu se dá pěkný klip střihnout i ze záběrů od boku. Tuhle jsem koupil teleskopickou tyčku s dálkovým ovládáním ke GoPro a když jsme jeli na zastřešených skůtrech BMW C1 na nákup, natočil jsem za jízdy pár záběrů. Kupodivu to po sestříhání nedopadlo tak hrozně, i když by záběrů muselo být víc, aby se to dalo zveřejnit. Nebo teď ten zkušební klipík z Phantoma - hned v neděli jsem něco střihnul, doplnil volně použitelnou hudbu, s Drákulou jsme na to koukali a napadlo nás pár úprav. Myslel jsem na to snad i ve spaní a včera večer jsem to z 80% překopal, původní hudba zůstala u titulků a zbytek nahradil Vivaldi a když to Drákula viděla, říkala že je to o 100% lepší. No, je to první pokus, takže za dobré to nepovažuju, ale jak říkám diplomaticky, má to potenciál... :) .
George - díky. Zkusím to ještě dnes doma, přinejlepším přes nejvýkonnější počítač co mám, tj. mobil... :idea: .
IvanGS

Příspěvekod birda » 21 dub 2015, 15:21

Občas si něco pro srandu natočím, a to jak na zrdcadlo, tak na gopro. Na fullHD střih je třeba nějaký rozumný železo, jinak to je na dlouho.
SW jedu vše od Adobe, a to jak fotky, tak video, takže Premiere a After Effects.
Doma mam hlavně spoustu rozstříhanejch projektů, ale teď neni vůbec čas to dostříhat :/

Premiere má jednu velkou výhodu - preset pro youtube videa v různých kvalitách. Na youtube to člověk nahraje a do 10ti minut má fullHD, youtube totiž už video nepřekresluje. Je totiž důležitý při použití vic zdrojů s různejma formátama potom všechno překreslit do jednoho formátu.

Blbiny co sem točil jen tak pro radost
https://youtu.be/6baJ1O9tFkA
https://youtu.be/q0uvLfBDDLY
https://youtu.be/92frv3Id_0w

nějaká ta dokumentaristika:
https://youtu.be/F-jsnFOHzUQ
https://youtu.be/QOVbfb8u7xc
Obrázek
Silver NA 1.8 | custom made exhaust | IL NB radiator | rám AMD | sicny a čtyřbody
birda

Další

Zpět na Diskuze o čemkoli...