NBfl (1.6) - pískavý zvuk z motoru

NBfl (1.6) - pískavý zvuk z motoru

Příspěvekod rcrtgriffin » 30 říj 2015, 09:41

Ahoj, před cca měsícem na projížďce začalo cca po dvou hodinách jízdy něco poměrně silně pískat z motoru, druhý den, když jsem to nastartoval a projel nic, během měsíce a spousty jízd nic, ale včera jsem jel s autem ze školy domů a opět to spustilo. Zvuk je to jak pískot turba, jak kdyby někde něco přisávalo/ufukovalo. Bohužel jsem spěchal a nemám záznam, ale na YT jsem našel velmi podobný problém- https://www.youtube.com/watch?v=ZKQjp3pMQsI (zní to skoro úplně stejně).

Nemáte někdo nějaký nápad co s tím?

Díky
MX-5 NBFl 1,6l Emerald green Mica
rcrtgriffin

Obrázky: 1

Re: NBfl (1.6) - pískavý zvuk z motoru

Příspěvekod Spider » 30 říj 2015, 09:54

podla mna lozisko alternatora, pretoze ten piskot rastie s otackami. Moznoze keby skusis zhodit oba remene (alternator-pumpa a posilnovac) a skusis spustit motor bez nich (za tu minutku sa motoru nic nestane, akurat baterku treba mat dobre nabitu :P ) aby si vylucil tuto moznost. Alebo mozno netesnost v sacom potrubi, kedy ten zvuk moze byt tahanie falosneho vzduchu. Treba skusat, od klavesnice sa taketo problemy riesit prakticky nedaju.
Spider

Obrázky: 40

Příspěvekod TeeJay » 30 říj 2015, 12:37

Ahoj,
moje 1.8 NBfl dělá podobnej zvuk, ale jen na 1. a 2. převodovej stupeň, a nezní to teda tak hrozně jako na videu. Na jedničku to zní trošku jako zpátečka, ale mně se ten zvuk líbí :D
Jestli to dělá i na vyšší převodový stupně, nevím, to už není dost dobře slyšet.

Každopádně to vůbec nezní nějak nezdravě nebo nepříjemně, tak jsem to zatím neřešil.
Lehkým kouknutím na Google to však vypadá, že v tom nejsme zdaleka sami.
Jeho řešení bylo namazání táhla pomocnýho spojkovýho válce a páky spojky. Nevím, jestli by to vyřešilo můj i tvůj problém, ale třeba jo. Každopádně to budu řešit až s výměnou spojky na jaře...
TeeJay

Obrázky: 0

Příspěvekod rcrtgriffin » 31 říj 2015, 14:02

Mě nejvíc dostává, že to není vůbec pravidelně (teď podruhé za měsíc, dnes to bylo zase ok a to jsme byly zase na dvě, tři hoďky na projížďce), ale fakt dost hlasitě, slyšet to je od 1. a ž do 4. př. stupně a dost silně, cca jako na tom videu... Pokaždé to bylo během chladného dne, tak jestli to nemá něco společného s tepelnou roztažností... (ale to mi přijde divné) Našel jsem ještě jedno video a tam to týpek vyřešil výměnou řemenu altíku.
rcrtgriffin

Příspěvekod m8rinek » 31 říj 2015, 14:41

Když zmáčkneš spojku, tak zvuk zmizí, nebo píská dál?
m8rinek

Příspěvekod TeeJay » 31 říj 2015, 15:48

V mém případě zmizí, pokud si to dobře vybavuju :) nevěnoval jsem tomu zatím moc pozornost, mně to zní dokonce příjemně :D
Ale při túrování na N to slyšet určitě není, takže by to fakt mohlo být spojkou. Navíc zabírá dost vysoko, asi toho zažila dost.
TeeJay

Příspěvekod m8rinek » 31 říj 2015, 16:17

Dost často cvrliká píst pracovního válce spojky o vypínací páku... Doplnil jsem tenhle systém o vratnou pružinu a je po nepříjemném zvuku...
Obrázek
m8rinek

Příspěvekod rcrtgriffin » 31 říj 2015, 16:59

Mám pocit, že to bylo slyšet i při tůrování, ale o něco méně.
rcrtgriffin

Příspěvekod TeeJay » 31 říj 2015, 20:46

Jo, to je to, o čem psali v tom topicu, co jsem na něj odkazoval. Jen neznám názvosloví dílu :D
Tam to namazali a taky to pomohlo, což zní rozumně, ale nerad bych rozebíral spojku, takže tvoje řešení zní líp.
Je tahle část spojky dostupná ze spodu?

A i kdyby to nepomohlo na 100%, tak alespoň trochu ;)
TeeJay

Příspěvekod widar » 01 lis 2015, 17:18

M8rinek: pružinu zahoď, stačí to promazat.
'98 MX-5 NB, 1.6, 81 kW, Lava orange mica (Mazdaspeed color), Nardi wheel, Bilstein
Obrázek
widar

Obrázky: 8

Další

Zpět na Technika MX-5