P: Tvrdé dorazy dveří NB/NBFL (door bushing, delrin...)

Re: P: Tvrdé dorazy dveří NB/NBFL (door bushing, delrin...)

Příspěvekod Tommy014 » 30 kvě 2016, 21:09

Já jsem samozrejmě taky pro dorazy:-D..taky sem je na KaK v Klecanech vychvaloval jak se dalo :-D..ale mam sportviku s framerailama tak bude tužší :)..i tak to na okreskách cejtim, a tam je to přece nejdůležitější ;) :D :D
Tommy014

Obrázky: 2

Příspěvekod TeeJay » 30 kvě 2016, 21:54

Z principu musí být auto tužší, a nedělaly by se tyhle tvrdší náhrady, kdyby to už tisíce lidí nevyzkoušely na svých autech a nepsali o tom všude na netu :)
Jen to chce pochopitelně extrémnější podmínky, no :)
TeeJay

Obrázky: 0

Příspěvekod Robo96 » 31 kvě 2016, 08:38

jasny dokaz je, ze zacalo vrzgotat to, co pred tym nevrzgalo lebo to tlmil gumovy doraz :D
2001 NB2 Brilliant Black 1.6 → 1.8 swap - donor
1995 NA2 Brilliant Black 1.6 → full NB2 1.8 swap.. hotovo, Eaton M62 supercharged
Robo96

Obrázky: 17

Příspěvekod PavelS » 31 kvě 2016, 08:40

Nevrže spíš ten PUR? Ti co to namazali, vrzání přestalo...
PavelS

Příspěvekod Robo96 » 31 kvě 2016, 08:48

mne nastastie nevrze nic, pisal som to na margo toho co pisali ostatny :) ja som dorazove misky este upravoval aby nebola ziadna vola medzi dorazom a miskou
2001 NB2 Brilliant Black 1.6 → 1.8 swap - donor
1995 NA2 Brilliant Black 1.6 → full NB2 1.8 swap.. hotovo, Eaton M62 supercharged
Robo96

Obrázky: 17

Příspěvekod vincent.miata » 31 kvě 2016, 09:14

Ahoj všem,

omlouvám se za odmlku, auto mi 14 dní stálo na špalcích a nemohl jsem provést žádné další testy, až včera odpoledne. Pár dorazů jsem namontoval a vrzání se neprojevilo - potřeboval bych zvuk přesněji definovat, tedy spíš natočit video, kde to bude jasně patrné nebo se s někým projet v autě co vrže a příčinu zvuku definovat. Zkoušel jsem jakkoliv mačkat, tlačit tapeci dveří a plasty okolo a žádný zvuk jsem tímto způsobem neodhalil (možná když jsem zatlačil dlaněmi proti sobě s tím, že jsem jednou tlačil z vnitřní strany dveří na výplň dveří a druhou z vnější strany na dveře - ale tento zvuk je vážně minimální a já osobně ho nemám šanci za jízdy registrovat).

Další variantu, kterou jsem zkusil, bylo povolit předpětí dorazů na dveře - tady bych souhlasil s definicí vydávaného zvuku "rachot". Takhle povolené dorazy jsou ale špatně namontované. Dveře pak vydávají zvuk jak vrže těsnění o dveře (hlavně v horní části - tedy u hlavy) a dveře občas i klepnou - takhle to samozřejmě nikdy fungovat nebude. Proto jsem jako jednoduchý test udával silou z venkovní strany dveří zatlačit a přesvědčit se, že dveře na dorazech jsou bez vůlí - tedy ne jako se sériovými dorazy.

Jako nejlepší pozice pro montáž se mi osvědčilo doraz přiměřenou silou vytlačit směrem z karoserie a zlehka směrem nahoru - v tomto s citem přitáhnout - doraz by se neměl deformovat, šrouby se nepovolí i když jsou dotaženy s citem - pokaždé mi stačilo,aby hlavička imbusu byla utopena cca 1mm pod rovinou dorazu. Pokud dveře nedovírají napoprvé (nesmí to být ale moc, jako jeden případ z instruktážního videa),dejte jim pár hodin čas - PUR se zlehka přizpůsobí.

Auto na kterém to celé bylo zkoušené a úpravy, které by na hlučnost mohly mít vliv (NBFL):

- Uložení náprav v PUR SH95A
- Vyvařené prahy a nosníky
- Coilovers
- Rollbar
- Bez střechy
- Zbaveno všech tepelných štítů okolo výfuku
vincent.miata

Příspěvekod bkralik » 31 kvě 2016, 10:31

Můžu mít dotaz, co myslíš tím vymezením dorazu? Na těch dorazech od tebe jsou drážky pouze ve směru nahoru-dolu, tím ale přeci to, jak jsou dveře našponovaný, nemůžu nikdy nastavit... Maximálně tím dveře předepneš ve směru nahoru-dolu, ale to si myslím že není cíl...

dík za osvětlení jak to má fungovat, bkralik
1.6 NB (rv. 2000) Twilight blue - Španělka

další šroty:
Mazda RX-8 (rv. 2006, 1.3 wankel, 170 kW) - WinterCar
Alfa Romeo GTV6 (rv. 1980, 3.0 V6, ~ 130 kW) - Červená - Historik hysterik
bkralik

Příspěvekod vincent.miata » 31 kvě 2016, 11:08

Ano, doraz musí "podepřít dveře" a pokud je to i tak málo (drobné odlišnosti v karoseriích) stačí doraz "zmáčknutím" na šroubech (nevím jak lépe to popsat) - vysunout směrem ven z karoserie a dotáhnout šrouby - může to udělat maximálně 1-2mm které jsou dost na to, aby se doraz podařilo správně nastavit v případě, že "podepření" dveří nestačí na vymezení vůle - jakoby mezi dorazem a zámkem.

Je možné, že každá MX5 bude potřebovat trochu jiný přístup k nastavení - od toho slouží podle mě jednoduchý test - zkusit zatlačit na dveře, jestli jsou volné nebo ne a člověk hned ví, jestli je to správně nebo to posunout.

Netvrdím, že to někdo namontoval špatně, jen to udávám jako variantu na kterou jsem došel v souvislosti s vydáváním daných zvuků.
vincent.miata

Příspěvekod phantomond » 04 čer 2016, 18:06

Koukal jsem, že někomu dorazy nesedly, a prodává, kdyby se tu tací našli, potřeboval bych jeden, pokud by to bylo možné. U řidiče mi to nějak nezvládl, asi jsem ho utáhl moc, cca 2mm, a taď koukám, že praskl, což bude asi důvod toho vrzání. Takže kdyby bylo možné od někoho koupit jeden, měl bych docela zájem :D
phantomond

Příspěvekod mojžo » 05 čer 2016, 16:25

Phantomond: kludne Ti predám oba za cenu jedného. Ak máš záujem napíš.
mojžo

PředchozíDalší

Zpět na Inzerce/bazar