NBFL rozdíl mezi japonskou a US/EU verzí 113kw / 107kw

NBFL rozdíl mezi japonskou a US/EU verzí 113kw / 107kw

Příspěvekod Mike » 15 úno 2012, 11:13

Majíc novou miatu NBFL 1.8 107kw, se koukám po nějakým to koňovi navíc. Vcelku mě zaujalo, že v Japonsku má tahle motorizace skoro o 10hp víc. Neví někdo co všechno je v tom motoru jinak? Jestli je to software a třeba ostřejšího vačka, tak by to nemuselo stát raketu. Přeplňovat to nechci. Je mi jasný, že to pojede jako z praku, ale na miatě se mi líbí právě ten charakter atmosferickýho motoru. Na přeplňování a na zabití se mám jiný nástroje:)

Takže dotazy jsou vlastně dva: jaký je rozdíl mezi 107kw a 113kw verzí. Nějaký tipy jak z tohohle motoru dostat víc koňů nebo aspoň oslů? Sání, svody??? Na nějaký zázračný vzduchový filtry z megatuningshopu za 990,- v akci nehraju :D
Je tolik krás, že tisíc let nestačí na přehled...
různé motorizované prostředky individuální dopravy od tří do dvěstěosmdesátišesti koní
http://www.legendysilnic.cz
Dovoz zajímavých strojů ze zahraničí, včetně papírování.
Obrázek
Mike

Re: NBFL rozdíl mezi japonskou a US/EU verzí 113kw / 107kw

Příspěvekod George » 15 úno 2012, 12:04

tohle ti nejspíš zodpoví Henry, ten to zkoumal. Mám pocit, že Japonci měli jinou výfukovou vačku... jinak pár koní naženeš výfukem a sáním no... asi bych se nebál jakékoliv ověřené značky (apexi, racing beat, monsterflow, autoexe apod.)
Proud to be a "hater" that defends Authenticity
George
rádce

Obrázky: 4

Příspěvekod Pavel260 » 15 úno 2012, 12:38

tezko rict, mam na tom samym motoru komplet vyfuk od racing beat, filtr od apexi ale na brzde jsem s tim pred ani po vymene nebyl
147koní + jedna lama http://pavelmx-5.rajce.idnes.cz/
Pavel260

Obrázky: 3

Příspěvekod Mike » 15 úno 2012, 13:37

No na něco takovýho bych to viděl. A pocitově máš dojem, že to k něčemu bylo?
různé motorizované prostředky individuální dopravy od tří do dvěstěosmdesátišesti koní
Obrázek
Mike

Příspěvekod riderhenry » 15 úno 2012, 16:26

On je problem uz jenom v tom, ze ne vsude se vykon uvadi stejne - zrovna v USA maji jine normy, mozna je to stejne v Japonsku. Navic Mazda uvadela vykon u NBfl vyrazne nadhodnoceny - pri zahajeni vyroby mela mit oficialne vykon 160 koni, ale velice rychle se zjistilo (napriklad kdyz se porovnalo zrychleni NB a NBfl v provozu), ze to neni pravda. V USA se kvuli tomu i vracely penize za auta atd. Ohledne vacky, co rikal Jirka, to je spis u NB, pokud si pomatuju dobre a je to celkme velky gulas - podle vseho by mely snad vsychny MX-5 NB v Evrope mit ostrejsi vacku (5A na vacce, viz: http://www.pbase.com/sjmarcy/image/124515163.jpg), ale videl jsem i pripady, kdy tomu tak nebylo - nevim, jestli je na tohle nejaky klic. Tahle vacka se v USA da koupit v ruznych shopech jako "JDM vacka", protoze tam maji prave "tupejsi" vacku, takze jsou tohle pro ne celkem levne kone. Rozdil mezi NB a NBfl je predevsim v rozmezi 2000-4000 otacek, ve vysokych otackach uz to tak vyrazne neni (melo by to opravdu byt max. tech udavanych 7 koni). Dalsi gulas je v ridicich jednotkach - je jich strasne moc a nebyl jsem schopny zjistit, jaky maji pripadne vliv na vykon (je mozne, ze se lisi jen kvuli jinym vybavam, autamtickym prevodovkam apod.).

Abych odpovedel na puvodni dotaz - mezi US/EU a JPN verzi NBfl by mel byt predevsim (nebo jenom) v pistech s vyssi kompresi (snad 10.5:1 - fakt nevim :) ). Jeste bych zminil, ze v USA maji jine "svody sani" (intake manifold), ktere jsou docela restriktivni kvuli jakemusi systemu zlepsujici emise... ;)
1999 10th AE
Good boys go to heaven, bad boys go everywhere.
riderhenry

Příspěvekod Mike » 15 úno 2012, 16:40

O tom rozdílu v normách vim, ale to je strašně malej rozdíl a je to ještě myslim v koních ne v kW, ty jsou snad všude stejný. Jinak ta vyšší komprese by ten rozdíl mohla osvětlovat.
Obrázek
Mike

Příspěvekod riderhenry » 16 úno 2012, 00:07

Jo to mas pravdu, to mi nedoslo :) Ale i tak by mel byt rozdil i mezi realnym vykonem EU a USA verzi, jendak kvuli vackam, taky kvuli tomu sani.
1999 10th AE
Good boys go to heaven, bad boys go everywhere.
riderhenry

Příspěvekod Mike » 16 úno 2012, 11:05

Já se zatím všude dočetl, že UK, Jap a autralská verze má 113kw a US 107kw. Ale koukal jsem se teď na ebay.co.uk a všechny 1,8 2001 mx-5, které jsem otevřel mají uváděnej výkon 146hp. Tak bůhví...
Obrázek
Mike

Příspěvekod Svejky.tom » 16 úno 2012, 12:16

ono je taky rozdíl kůň a koňská síla, myslim, že je to v poměru 1:0,98. Třeba to taky hraje nějakou roli.
NA 93´ 1,6l 85kW, EBC RedStuff brake pads and Brembo discs, Nardi steering wheel.
Svejky.tom

Zpět na Technika MX-5