MX-5, prosím poraďte s výběrem

...kolem roadsteru MX-5
Pravidla fóra
Chceš se zde zaregistrovat? Napiš něco krátce o sobě adminovi na raduna@mx-5.biz.

MX-5, prosím poraďte s výběrem

Příspěvekod IvanGS » 13 čer 2012, 21:42

Zdravím místní odborníky. Je mi 51 roků, měl jsem hodně aut, ze sportovních např. Porsche 924 a nedávno Porsche 928S s 300 koníky. Ale svezl jsem se v replice Fordu GT-40, řídil několik Porsche 911, mj. 993 Turbo s 420 koni a občas mi známý půjčí Aston Martin DB9 a druhý kamarád svého Morgana. Co je sportovní auto trochu vím, poslední dobou mi zase nějaké chybí a plánuji ho na příští sezónu (letošní víkendy už jsou rozebrané pro mototuristiku). Už dříve jsem si řekl, že to bude roadster, MX-5 jsem znal jako slabší zábavný sporťáček ale japonská auta mi moc neříkala. Ale tak nějak se o MX-5 zajímám stále víc a přicházím na to, že je to auto, kterému mnohá silnější a známější auta aspoň v pro mne důležitých parametrech nesahají ani po výfuk, které bude asi mým příštím a věřím, že v mé garáži zůstane hodně dlouho. Rád bych ale poprosil o rady. O korozi a dalších úskalích jsem se už dočetl, vím, že se MX-5 vyrábí asi od r.1989, ale jinak mám trochu zmatek v modelech. NA, NB, NB FL, NC, vím jen že NA má výklopná světla. Problém je, že se mi líbí všechny MX-5 a prosím o doporučení vhodného typu, verze a ročníku. Můj rozpočet bude 100-130 tisíc, rád bych nějakou výkonnější verzi a motor min.1.8., preferuji spolehlivost, dostupnost ND, kromě sportovních vlastností i komfort a zachovalost auta. Vždy jsem u svých veteránů a youngtimerů preferoval originální stav, ale lehkým a decentním úpravám (zvýšení výkonu, podvozek, vzhled) MX-5 bych se nebránil. Tolik pro začátek, byť vás asi později budu otravovat s dalšími věcmi. Předem děkuji!
Nejkrásnější NBFL na světě!
IvanGS

Re: MX-5, prosím poraďte s výběrem

Příspěvekod Winie » 13 čer 2012, 22:46

neodpustim si jedno OT, nez budu rozdavat "moudra": pro vsechny co shani mx-5. TAKHLE MA VYPADAT VAS DOTAZ!!!!
Je videt ze temer presne vite co chcete. NA je dle meho nejcistejsi ze vsech generaci. 1,8 se zacala davat az po faceliftu v roce 94. Za 130 000 uz sezenes hezkej zachovalej kus, ovsem mimo CR. Tady jsou takovy kusy velkou raritou. Odvracena strana NA je ponekud mensi komfort, nez u novejsich generaci. Precijen je to dan za mensi vahu. Jako druhou variantu bych volil NBFL, ale tam uz ten rozpocet nebude stacit na nejakej hit, ale spis takovej prumer. Kazdopadne bych koukal v zahranici, pripadne bych mozna i zaukoloval nejakyho osvedcenyho importera at neco sezene. (muzu dat typ na rozumnyho cloveka)
Asi jeste napis odkud pochazis, aby sis vyzkousel jestli ti NA sedne a to jak technicky, tak i rozmerove. Kamarad 120kg, 198cm se do ni uz proste nevejde. (musel sem kvuli nemu sundavat volant aby vylezl)
ITB Miata
LOW Prelude
SLOW Datsun
ToyToyka v procesu

https://www.instagram.com/petroldaddie/
Winie

Obrázky: 1

Příspěvekod riderhenry » 13 čer 2012, 23:04

Taky bych na tvem miste volil NA, ktere ma povest ridicsky nejlepsi MX-5. Kdybys chtel neco dospelejsiho, tad NBfl 1.8 nebo i NB, kdyby byl problem kvuli rozpoctu (uz se moc v cenach neorientuju). Pekny kousek NA uz by mohl byt mozna i dobrou investici, krom vyborneho svezeni.

Jeste k tem generacim: NA poznas prave podle vyklapecich svetlometu, delala se myslim 1989-1997. Pak prislo NB, ktere se vyrabelo ale jen par let, nez prisel v roce 2001 facelift (NBfl). Ten nahradilo NC v roce 2006, ktere dosluhuje do ted, i kdyz proslo taky uz faceliftem (NCfl). Fotky jak ktera generace vypada najdes treba tady: http://en.wikipedia.org/wiki/Miata
1999 10th AE
Good boys go to heaven, bad boys go everywhere.
riderhenry

Příspěvekod Koby » 14 čer 2012, 09:04

Volil bych NA ;-) Sám do něj jdu ;) Za tvůj rozpočet by se snad nechal nějakej slušnej kousek i přitáhnout.
Free willy2.0
Koby

Příspěvekod IvanGS » 14 čer 2012, 10:22

Riderhenry - v čem je "dospělejší" NB a NB FL proti NA? NA je stále krásné auto, ale už je starší a na jednu stranu mne láká něco mladšího a zachovalého, komponenty každého auta se s věkem unavují, dostavuje se potřeba častější údržby a já si tak vyměním žárovku, přehodím kola, vyměním svíčky, olej, filtry a pár dalších drobností, s ostatním musím k odborníkům...
Taky se chci zeptat na verze s plátěnou střechou a hardtop - hardtop lze za jízdy sundat nebo se musí sundat a nechat v garáži? Má hardtop i plátěnou střechu, takže lze kombinovat kabrio, hardtop a plátno?
IvanGS

Příspěvekod ZIZU » 14 čer 2012, 11:34

IvanGS píše:Riderhenry - v čem je "dospělejší" NB a NB FL proti NA? NA je stále krásné auto, ale už je starší a na jednu stranu mne láká něco mladšího a zachovalého, komponenty každého auta se s věkem unavují, dostavuje se potřeba častější údržby a já si tak vyměním žárovku, přehodím kola, vyměním svíčky, olej, filtry a pár dalších drobností, s ostatním musím k odborníkům...
Taky se chci zeptat na verze s plátěnou střechou a hardtop - hardtop lze za jízdy sundat nebo se musí sundat a nechat v garáži? Má hardtop i plátěnou střechu, takže lze kombinovat kabrio, hardtop a plátno?

Hardtop nejde sundat za jízdy, musíš ho nechat v garáži...když jezdíš s hardtopem, tak tam máš normálně dál i plátno...jen musíš přehodit konektor vyhřívání okna a to jen u NB, NA má takovou "slídu" místo skla...

jinak si myslim, že v německu za tuhle cenu seženeš už dobrý NBfl (107kw)...NA za tuhle cenu by byla pecka :)
ZIZU

Příspěvekod seatik » 14 čer 2012, 11:49

MX5 je ve vsech generacich spolehlivym autem,pouze prvni NA do roku 91-92 trpely nejakym tim neduhem.Vybiral bych po 94,kde jsou jiz v zakladu silnejsi a vetsi brzdy.
Moc hezky je to shrnuto zde
http://autofun.blesk.cz/pod-lupou-mazda ... -dil-3507/
http://autofun.blesk.cz/pod-lupou-mazda ... ruhy-3783/
Mx5 red NA 1.8 16v 96 kw, m-edition prodáno :-(
Subaru BRZ 2.0 WRB MT new
Subaru Forester XT 2.5T 2007
seatik

Příspěvekod IvanGS » 14 čer 2012, 11:52

Zizu, díky za důležité info. Jaký má tedy hardtop smysl pro provoz pouze v létě a když bude auto stát v nevytápěné garáži? Pokud bych chtěl jet na dovolenou, asi si budu chtít užít otevřeného auta a HT zůstane doma, když začne pršet, na tu chvíli se zatáhne plátno. Hardtop jsem chtěl, moc se mi líbí, ale teď pochybuju o jeho významu pro mne...
A nezodpovězená otázka :) - v čem je NB/NB FL dospělejší oproti NA?
IvanGS

Příspěvekod George » 14 čer 2012, 12:10

Hardtop je dobrý, když má auto klimatizaci a zloděj se skrz něj nedostane tak snadno jako skrz stahovací střechu a při delší cestě po dálnici je lepší v tom, že nepůsobí takový aerodynamický hluk jako stahovací střecha :) ale s klimatizací se dá jezdit i s nataženou plátěnou střechou a hlavní výhoda je v zimě, kdy netrpí plátno kvuli sněhu a soli
Proud to be a "hater" that defends Authenticity
George
rádce

Obrázky: 4

Příspěvekod ZIZU » 14 čer 2012, 12:18

jojo ja si myslím, že HT má smysl jen u mx5, která bude jezdit i přes zimu v létě by si autu sebral jednu s předností ;)

nevím jak je ta vyspělost myšlená na to si budeš muset na riderhenryho, ale tak je to o několik let mladší auto, takže je jasný, že nějaký ten pokrok, vychytané mouchy atd, tam asi budou :)
ZIZU

Další

Zpět na Diskuze o čemkoli...