Jak zazimovat?

Jak zazimovat?

Příspěvekod ZIZU » 23 říj 2012, 14:55

Tak už se blíží zima a asi jako většina tady se chystám uložit mazdičku k zimnímu spánku, co doporučujete udělet, odpojit, namazat, plná nebo prázdná nádrž atd atd...Díky za rady
ZIZU

Obrázky: 1

Re: Jak zazimovat?

Příspěvekod dopr » 23 říj 2012, 15:18

Ja doporucuju nahodit zimaky, hardtop a ucit se pekne jezdit na snehu, ledu a spol.
Ale to jsem ti asi moc nepomohl, takze sorry za off-topic :D
.:. MX-5 NC Expression, 2.0, 118kW/160 HP, L.S.D, 6 gears .:.
:.EX: MX-5 NB, 1.8, 103kW/140 HP, L.S.D, 6 gears, Nardi Torino, Bilstein B8 + Tein S-tech springs:.
Obrázek
dopr

Obrázky: 3

Příspěvekod Henges » 23 říj 2012, 15:49

Taky to ted opět budu řešit :evil: Základ je asi dobrá suchá garáž, auto odemčené, střechu nechávám nahoře, jen není docvaklá. Kdyby se náhodou vloupal nějakej parchant zlodějskej tak do auta se stejnak dostane a takhle ho aspon neponičí pokud ho teda neveme cele :) Benzínu spíše méně, baterka odpojená, rádio doma, kapaliny zimní a dál řeším jestli dávat opět značky do depozitu a nebo se na to vykašlat na ty 4 měsíce a občas když bude hezky a sucho hlavně, trochu auto provětrat a hlavně sebe, to zas bude absťák :D . Toť mé postřehy či plány ;)
Henges

Obrázky: 5

Příspěvekod martin_71 » 23 říj 2012, 17:29

Hengesi, kez bys mel pravdu, ze to budou jen 4 mesice:-) ale asi se na depozit taky vykaslu. Jinak budu postupovat podobne, akorat si nejsem jisty, jestli je lepsi malo benzinu nebo naopak plna (ma MX plastovou nadrz?). Jinak strecha pootevrena, baterka odpojena, bez rucni brzdy a zarazene rychlosti, asi vytahnu koberecky. Taky jeste uvazuju, ze auto hodim na stara kola, ale to uz zas by nebylo v takove pohotovosti, kdyby se udelalo necekane hezky.. Jinak mam mazdicku pod prodysnou plachtou, coz ji v me male garazi chrani i pred pripadnymi drobnymi skrabanci pri jinych cinnostech, kterym se tam asi v zime nevyhnu. Snad jsem na nic nezapomnel. Nekde jsem jeste cetl neco o uzavreni vyfuku hadrem napustenym olejem, hlavne si na to pak na jare vzpomenout :D Jestli mate nekdo dalsi tipy a zkusenosti, piste, ja zazimovavam poprve..
'96 Cosmo / Koni Sport / BBK
martin_71

Obrázky: 0

Příspěvekod widar » 23 říj 2012, 18:02

Nádrž má plechovou. Doporučil bych spíš nabrat plnou a nějakého premiového. Někde jsem se dočetl, že normální benzín má skladovatelnost 3 měsíce, premiový, díky aditivům a menšímu nebo žádnému podílu biosložek, má až 6.
Na autowebu a podobných webech nejspíš brzo zrecyklujou nebo opráší nějaké články o zazimování...
'98 MX-5 NB, 1.6, 81 kW, Lava orange mica (Mazdaspeed color), Nardi wheel, Bilstein
Obrázek
widar

Obrázky: 8

Příspěvekod jardaj. » 23 říj 2012, 18:07

Přátelé děláte mě radost, protože toto téma je také důležité. Už 32 roků mám dvě auta, z toho bylo jedno jen na svežení a druhé dělník. Já už mám zazimované a každoročně dělám toto. Auto do garáže čisté, nakonzervované leštěnkou a přikryté prodyšnou textilií, baterka odpojená a v nádrži tolik benzínu abych mohl v maximálně měsíčních intervalech auto nastartovat a nechat ohřát motor tak aby sepnul ventilátor. Z oleje se odpaří eventuální kondenzát vody a nejsou zmáčklé dlouhou dobu stejné pružiny na ventilech. Baterku odpojit, ale kontrolovat stav nabití. Baterka vydrží velice dlouho když je stále nabitá naplno, protože když je podbitá delší dobu tak se na deskách ze sirníku olovnatého stane sulfát, který je již nabíjením nerozpustný a klesá kapacita baterky. Pryže kolem dveří a rámu předního skla natřu indulonou a nezavírám úplně aby se zbytečně nevymačkávala. Jak píše Henges střecha nedocvakávat. U auta při "kondičních" startech pustím jednotlivé spotřebiče, protože jsem nabyl dojmu že všechny elektrospoje rychleji oxydují když jimi neprochází proud dlouhou dobu. Pokud se v zimě občas jede tak je nejhorší teplá garáž kdy zkondenzuje vzdušná vlhkost v dutinách. Koroze je chemický proces, který se s teplem urychluje. A těším se na první duben.
jardaj.

Příspěvekod bmxdave » 23 říj 2012, 18:29

Já bohužel garáž pro moji nemám takže moje "zazimování" bude trochu jednodušší: baterka pryč,plná nádrž a na střechu dojde plachta jinak asi nic :) doufám že zima bude jako minulá- málo sněhu a sucho. já se ji budu snažit projet aspon 1x za měsíc podle počasí protože si myslím že to není moc dobré ji nechat stát několik měsíců....
bmxdave

Příspěvekod Henges » 23 říj 2012, 18:51

Tak letos to plánuju co nejdéle, zavřít do garáže se mi ho nechce a nechce :D Ale bude muset. A 21.3.13 vyjedu at je venku co je :P
Henges

Příspěvekod Henges » 23 říj 2012, 18:54

bmxdave píše:Já bohužel garáž pro moji nemám takže moje "zazimování" bude trochu jednodušší: baterka pryč,plná nádrž a na střechu dojde plachta jinak asi nic :) doufám že zima bude jako minulá- málo sněhu a sucho. já se ji budu snažit projet aspon 1x za měsíc podle počasí protože si myslím že to není moc dobré ji nechat stát několik měsíců....

Možností je více :mrgreen: moje první zima s mx5 http://mx-5.biz/download/file.php?id=1062&mode=view&sid=8b00e271ad09bbda0af88a4d27c2b0bd
Henges

Příspěvekod seatik » 23 říj 2012, 23:39

jardaj. píše:Přátelé děláte mě radost, protože toto téma je také důležité. Už 32 roků mám dvě auta, z toho bylo jedno jen na svežení a druhé dělník. Já už mám zazimované a každoročně dělám toto. Auto do garáže čisté, nakonzervované leštěnkou a přikryté prodyšnou textilií, baterka odpojená a v nádrži tolik benzínu abych mohl v maximálně měsíčních intervalech auto nastartovat a nechat ohřát motor tak aby sepnul ventilátor. Z oleje se odpaří eventuální kondenzát vody a nejsou zmáčklé dlouhou dobu stejné pružiny na ventilech. Baterku odpojit, ale kontrolovat stav nabití. Baterka vydrží velice dlouho když je stále nabitá naplno, protože když je podbitá delší dobu tak se na deskách ze sirníku olovnatého stane sulfát, který je již nabíjením nerozpustný a klesá kapacita baterky. Pryže kolem dveří a rámu předního skla natřu indulonou a nezavírám úplně aby se zbytečně nevymačkávala. Jak píše Henges střecha nedocvakávat. U auta při "kondičních" startech pustím jednotlivé spotřebiče, protože jsem nabyl dojmu že všechny elektrospoje rychleji oxydují když jimi neprochází proud dlouhou dobu. Pokud se v zimě občas jede tak je nejhorší teplá garáž kdy zkondenzuje vzdušná vlhkost v dutinách. Koroze je chemický proces, který se s teplem urychluje. A těším se na první duben.

Jardo,na to startovani bacha..dlouho se to ohriva a jede to prad na bohatou smes...delal sem to same a po 4 podobnem startovani sem uz auto ani nenastartoval,uchcane svice...to auto chce urcite projet..ja s nim budu jezdit na suche silnici za hezkeho pocasi,i kdyz bude mrznout
Mx5 red NA 1.8 16v 96 kw, m-edition prodáno :-(
Subaru BRZ 2.0 WRB MT new
Subaru Forester XT 2.5T 2007
seatik

Další

Zpět na Technika MX-5