AndrewG - já bohužel na nelegální kopii špatnost vidím, samozřejmě mi nevadí freeware verze či jednodušší software co mám v PC a pro začátek mi bude jistě stačit.
Tak jsem rozbalil gimbal pro GoPro. Návod primitivní, ale s trochou pokusů se na to přijde. Na baterky je extra nabíječka, ale dají se nabíjet i za provozu, rukojeť s ovládáním má taky USB, takže i za jízdy z 12V. GoPro se dá uchytit buď holé, popř. se zadním displejem nebo druhou baterkou, třmen je stejný ale jsou přiloženy 2 délky šroubků. Nechybí ani popruh se suchým zipem pro uchycení ovladače kamkoliv. Na delší práci bych asi volil druhou baterku a zobrazení na mobilu, které je navíc lepší než malý zadní displej. Ale on asi nebude ve výdrži velký rozdíl, wi-fi si také něco sežere.
Gimbal se blbě bere do ruky, je jako spící kočka a v kloubech se volně otáčí. Jakmile se ale zapne, srovná se a ztuhne, je třeba vyvinout opravdu větší sílu aby se s kamerou pohnulo a hned se rovná. Blbé je, když se vypne s nasazenou kamerou, hned se zhroutí a kamera o něj klepne, lepší je nejdřív sundat kameru, ale mám pocit, že má i standby režim, kdy nestabilizuje, ale je tuhý a přitom to moc nežere baterky (možná bude vědět birda).
Režimy jsou tři (pokud se nepletu, hrál jsem si jen chvilku):
- ať s ním hýbu kamkoliv, kamera kouká stále na stejné místo
- když s ním otáčím do stran, kamera se otáčí také, ale tlumí rychlé změny pohybu, rozjezd a dojezd v ostatních osách je stále stabilizovaná, takže je stále vodorovně a kouká před sebe
- stejné jako v předchozím případě, ale když tyčku sklápím nahoru a dolů, kamera se sklápí také, ale zase tlumí změny pohybů
Rozsah úhlů je kolem svislé osy 300°, nahoru a dolů 359°(!!) a příčný sklon 80°.
Skvělé je sklápění kamery nahoru a dolů tlačítky, opět plynulý rozjezd a dojezd, rychlost tak akorát, dá se upravit ručním sklápěním. Všechny režimy i sklápění lze za chůze během záběru kombinovat.
Udělal jsem jen jeden pokus a obešel barák, motorku a pronásledoval kočku. Stejná trasa s gimbalem i bez, kočka naštěstí spolupracovala. Rozdíl je obrovský! Bez gimbalu mne po pár sekundách koukání na obrazovku bolí oči a záběr by letěl do koše. S gimbalem je to o 95% lepší, ale i on má rezervy, neumí zcela eliminovat pohyb tyčkou nahoru a dolů a do stran, když jdeš rovně, ruka prostě není 100% tuhá. Na vzdálenějších objektech se to moc nepozná, kamera se i při tak malých pohybech natáčí a rovná, ale na blízkých objektech je vidět malé pohupování. Ale fakt zanedbatelné, aspoň pro mne a už jsem viděl na YT rychlokurs pohybů kamerou při natáčení
.
Ještě jsem poslal prodejci pár dotazů a budu testovat dál, zatím ale jednoznačně pozitivní dojmy!