Filmujete?

...kolem roadsteru MX-5
Pravidla fóra
Chceš se zde zaregistrovat? Napiš něco krátce o sobě adminovi na raduna@mx-5.biz.

Re: Filmujete?

Příspěvekod birda » 21 kvě 2015, 10:25

Jestli to se střihem myslíte vážně a chcete kombinovat několik zdrojů s různými formáty a FPS, skočte po Premiere. Nevím jak elements, ale v Pro jsem nenarazil na věc, co nejde. Jedinou brzdou ve střihu jsem já :-)
Obrázek
Silver NA 1.8 | custom made exhaust | IL NB radiator | rám AMD | sicny a čtyřbody
birda

Příspěvekod IvanGS » 21 kvě 2015, 10:55

birda píše:Jestli to se střihem myslíte vážně a chcete kombinovat několik zdrojů s různými formáty a FPS, skočte po Premiere. Nevím jak elements, ale v Pro jsem nenarazil na věc, co nejde. Jedinou brzdou ve střihu jsem já :-)

Dá se stáhnout bezplatná česká zkušební verze? Kolik stojí plná verze, píšeš o Adobe Premiere Pro CC?

Stabilizátor dorazil, ale rozbalím ho až doma, Vánoce mám rád navečer...:-).
Nejkrásnější NBFL na světě!
IvanGS

Příspěvekod TeeJay » 21 kvě 2015, 14:37

Zkušební verze stáhneš tady. Fungujou snad 30 dní, ale už si tím nejsem jistej, dlouho jsem už zkušebku neměl.
Aktuálně se to dělá tak, že si stáhneš nějakej ten jejich program, centrum všeho, nainstaluješ ho, a pak přímo v tom programu si vybereš, co chceš stáhnout a ono se ti to i samo nainstaluje.

No a pak ti běží těch 30 dní. Po třiceti dnech musíš koupit licenci, která je ale u CC (Creative Cloud) jen na rok. Pod 5 tisíc nejde.
V tom jsou dobrý starší verze CS6 (ale i CS5, CS4, CS3 jsou pro mě furt stále dobře použitelný, alespoň ve PhotoShopu), ty mají licenci časově neomezenou. Prostě si ten PhotoShop jednou za 15 tisíc koupím a mám ho na furt. Jestli existuje časově neomezená licence na CC, nevím.
Druhou možností po těch 30 dnech je obejití kontroly, že nemáš licenci - crack. Tušíš správně, není to legální cesta.

Ale je fakt, že na úplně amatérský stříhání Windows Movie Maker, který zřejmě používáš, stačí. Premiere je na první pohled trochu složitější, ale brzy zjistíš, že zas o tolik složitější není a je mnohem přívětivější. A těch možností navíc... :)
TeeJay

Obrázky: 0

Příspěvekod kovimir » 21 kvě 2015, 15:19

Stiahni si Premiere Pro a pochopis co som myslel tou sekvenciou, je to v podstate priestor kam vkladas zabery a kde vlastne skladas to svoje dielko :) vola sa to aj timeline-a. Na nete je nespocetne vela cracknutych verzii Premiere, byt tebou ked sa s tym nechystas zivit tak si stiahni taku a mas po starostiach. Ked zacinas a chces sa nechat inspirovat tak si pozri napr. stranku nofilmschool.com najdes tam vela tipov a trikov co sa videa a techniky tyka. Na YT nemam ziadne videa kedze robim pre telku ale nejake starsie bokovky mam na ulozisku, odkial by to malo ist prehrat, tu su linky na take kratke promo videa,
https://drive.google.com/file/d/0BwLw-4 ... sp=sharing
https://drive.google.com/open?id=0BwLw- ... authuser=0
a toto som strihal dokument o Stefanovi Rosinovi je to prevazne z archivov cize kvalitka nic moc https://drive.google.com/file/d/0BwLw-4 ... sp=sharing
K filmom som sa zatial nedostal, strihal som spravodajstvo a publicistiku, teraz striham uputavky, co su v podstate dva odlisne typy strihu ale su to cenne skusenosti. Ked budes strihat, tak dolezite je aby si pekne striedal zabery. Napriklad zacnes nejakym sirokym zaberom potom ides do uzsieho potom detail, proste aby si nenudil toho kto to pozera rovnakymi zabermi myslim kompozicne. Strih je hlavne o cite, a ten ziskas len tak ze si budes doma vela strihat a napozeravat ine videa. Ked chces strihat kratke veci tak tie by mali byt, samozrejme zalezi od hudby, ale mali by byt dynamicky strihane do hudby, proste rychlejsie zabery kratsiu dobu a ked budes tocit tak sa snaz natocit vela zaberov z roznych uhlov a s roznym pohybom kamery aby si ich mohol medzi sebou vhodne striedat. Fakt si skus stiahnut tu Premiere Pro a uc sa na nej, drzim palce a tesim sa na videa :)
kovimir

Příspěvekod AndrewG » 21 kvě 2015, 16:55

nechcem kaziť morálku národu, ale vážne si potrebujete kupovať licenciu na software ktorý používate pre osobné účely ?
tie softwary stoja niekoľko tis €....myslím že pokial nechceš podnikať a strihať videa za vidinou zárobku, nevidím nič zlé na nelegálnej kopii
AndrewG

Příspěvekod IvanGS » 21 kvě 2015, 17:00

TeeJay - píšeš "...na úplně amatérský stříhání Windows Movie Maker, který zřejmě používáš, stačí. Premiere je na první pohled trochu složitější, ale brzy zjistíš, že zas o tolik složitější není a je mnohem přívětivější. A těch možností navíc..." - souhlasím
Kovimir - nechci kopírovat celý Tvůj poslední odstavec, v zásadě máš myslím pravdu. Ona kamera, stabilizace i střihový program je harware, technika jako foťák, objektiv a Zoner. Ať máš techniku sebelepší, úžasnou fotku bez dlouhodobého focení, studia, experimentů a telentu nedáš. Pěknou jistě, ale skvělou ne. Ale jak někdo správně poznamenal, i když pořádně fotit neumíš, kvalitní technika Ti umožní udělat hezčí fotku než nekvalitní. Tak jako jsem ve focení překonal počáteční honbu za lacinými efekty a technicky dokonalou fotkou a radost mi udělá, když se povede námětem, příběhem a kompozicí, o to stejné se snažím u filmování - technickou kvalitu časem doladím, ale základ vidím v jednotlivých záběrech, jejich spojování, namíchání, s tím souvisí tempo, rytmus, gradace, k tomu zvuk, titulky. Je toho zdánlivě mnohem víc než u fotky a o to víc jde myslím o to, jak to člověk cítí a zda se mu to podaří realizovat. I fotky jsou o příběhu, ale u filmu to vidím jako zásadní věc a jde o to vyprávět zajímavý příběh, který Tě pohltí a když skončí, řekneš si "To už je konec?". No, o takových věcech moc nepřemýšlím, prostě se snažím aby ta věc vypadala tak jak to sám cítím a jestli se to bude líbit i někomu jinému, tím líp.
Ale o jsem se nechal trochu unést s filosofováním...
IvanGS

Příspěvekod Skrblík » 21 kvě 2015, 20:13

občas něco stříhám a kombinuju AAE, Premiere a Vegas
Skrblík

Příspěvekod IvanGS » 21 kvě 2015, 21:47

AndrewG - já bohužel na nelegální kopii špatnost vidím, samozřejmě mi nevadí freeware verze či jednodušší software co mám v PC a pro začátek mi bude jistě stačit.

Tak jsem rozbalil gimbal pro GoPro. Návod primitivní, ale s trochou pokusů se na to přijde. Na baterky je extra nabíječka, ale dají se nabíjet i za provozu, rukojeť s ovládáním má taky USB, takže i za jízdy z 12V. GoPro se dá uchytit buď holé, popř. se zadním displejem nebo druhou baterkou, třmen je stejný ale jsou přiloženy 2 délky šroubků. Nechybí ani popruh se suchým zipem pro uchycení ovladače kamkoliv. Na delší práci bych asi volil druhou baterku a zobrazení na mobilu, které je navíc lepší než malý zadní displej. Ale on asi nebude ve výdrži velký rozdíl, wi-fi si také něco sežere.
Gimbal se blbě bere do ruky, je jako spící kočka a v kloubech se volně otáčí. Jakmile se ale zapne, srovná se a ztuhne, je třeba vyvinout opravdu větší sílu aby se s kamerou pohnulo a hned se rovná. Blbé je, když se vypne s nasazenou kamerou, hned se zhroutí a kamera o něj klepne, lepší je nejdřív sundat kameru, ale mám pocit, že má i standby režim, kdy nestabilizuje, ale je tuhý a přitom to moc nežere baterky (možná bude vědět birda).
Režimy jsou tři (pokud se nepletu, hrál jsem si jen chvilku):
- ať s ním hýbu kamkoliv, kamera kouká stále na stejné místo
- když s ním otáčím do stran, kamera se otáčí také, ale tlumí rychlé změny pohybu, rozjezd a dojezd v ostatních osách je stále stabilizovaná, takže je stále vodorovně a kouká před sebe
- stejné jako v předchozím případě, ale když tyčku sklápím nahoru a dolů, kamera se sklápí také, ale zase tlumí změny pohybů
Rozsah úhlů je kolem svislé osy 300°, nahoru a dolů 359°(!!) a příčný sklon 80°.
Skvělé je sklápění kamery nahoru a dolů tlačítky, opět plynulý rozjezd a dojezd, rychlost tak akorát, dá se upravit ručním sklápěním. Všechny režimy i sklápění lze za chůze během záběru kombinovat.

Udělal jsem jen jeden pokus a obešel barák, motorku a pronásledoval kočku. Stejná trasa s gimbalem i bez, kočka naštěstí spolupracovala. Rozdíl je obrovský! Bez gimbalu mne po pár sekundách koukání na obrazovku bolí oči a záběr by letěl do koše. S gimbalem je to o 95% lepší, ale i on má rezervy, neumí zcela eliminovat pohyb tyčkou nahoru a dolů a do stran, když jdeš rovně, ruka prostě není 100% tuhá. Na vzdálenějších objektech se to moc nepozná, kamera se i při tak malých pohybech natáčí a rovná, ale na blízkých objektech je vidět malé pohupování. Ale fakt zanedbatelné, aspoň pro mne a už jsem viděl na YT rychlokurs pohybů kamerou při natáčení :D .
Ještě jsem poslal prodejci pár dotazů a budu testovat dál, zatím ale jednoznačně pozitivní dojmy!
IvanGS

Příspěvekod IvanGS » 25 kvě 2015, 09:34

Tak gimbal nemá žádnou tuhou pohotovostní polohu, prostě když je vypnutý, je jako hadr, stejně tak v pohotovostním stavu, který má výhodu jen v rychlém startu. Ale dobré je, že ovladač na kabelu má opravdu napájecí (nikoliv dobíjecí) konektor, takže lze gimbal zásobovat energií např. ze zásuvky zapalovače (auto, motorka), popř. z powerbanky a pak má prakticky neomezenou výdrž (baterky jsou 2x900 mAh a prý to na ně vydrží až 6,5 hodiny) a může se nechat během dne stále zapnutý a tedy pevný a méně zranitelný.
Ještě jsem doobjednal pouzdro na Gopro s příslušenstvím, kam se vejde i gimbal.
Přílohy
pouzdro1.jpg
IvanGS

Příspěvekod IvanGS » 27 kvě 2015, 09:56

Autorem tohoto videa je přítelkyně Dáša alias Drákulka. Účastníci setkání MX-5, kteří byli u mne, to určitě poznají.
Drákulka střihla v zimě krátký klip z lyžování ve Slovinsku, má dost rezerv, ale bylo to první, co udělala. A tohle je její druhé video v životě a myslím že slušné. Něco jsme při tvorbě, hlavně zvuku, konzultovali (stejně to není úplně ono, moje chyba), bohužel se vloudily dva technické kazy, ale pracujeme na sobě :D . Točilo se z GoPro (ještě bez stabilizátoru), na začátku z Phantoma, fotky z Nikona D5200 i nějakého levného kompaktu. Mile mne překvapila kopie GoPro za pár korun z Lidlu, co ji měl kamarád na řídítkách:
https://www.youtube.com/watch?v=ElVg49PWvew
IvanGS

PředchozíDalší

Zpět na Diskuze o čemkoli...