"drhnutí" plynu při sešlápnutí a povolení plynu

"drhnutí" plynu při sešlápnutí a povolení plynu

Příspěvekod phantomond » 05 říj 2015, 17:26

Ahoj všem.

Na začátku léta jsem si konečně udělal radost a dovezl NBFL 1.6, rv. 2005. Všechno fungovalo v pohodě, jediným problémem bylo těsnění u řadičky, které je určitě potrhané.

Nedávno auto při rozjezdu párkrát zacukalo, a po nějaké době při sešlapávání a povolování plyu začal "drhnout" plynový pedál. Už kvůli cukání jsem čekal, že bude zašpiněná škrtící klapka. Tak jsem ji sundal, opatrně důkladně vyčistil a nasadil. Cukání se objevilo před čištěním všeho všudy dvakrát, takže zatím nevím, jestli zmizelo, protože jsem toho od čištění moc nenajel, ale předpokládám, že by mělo být pryč. "Drhnutí" ale přetrvalo. Není nijak hlasité, ale je cítit v pedálu při pohybu. Protože se mi zdá, že se drhnutí objevuje jen při zapnuté elektrice, tak jsem zkusil odpojit senzor polohy škrtící klapky, ale žádná změna, drhnutí v pedálu pořád je. Mechanický důvod tam podle mě nebude, při vypnuté elektrice drhnutí cítit není, lanko jde v pohodě.

Cca 450 km před tím, než se drhnutí objevilo, jsem nechal udělat rozvody, tak by to teoreticky mohlo souviset, ale pochybuju o tom. Protože moje dva žkavé typy nevyšli, moc rád bych si tady přečetl, že někdo měl obdobný problém a byla to pokud možno prkotina. Jestli máte někdo obdobnou zkušenost nebo nějaké nápady, budu moc vděčný za rady.

Díky moc a ať vám to jezdí.
phantomond

Re: "drhnutí" plynu při sešlápnutí a povolení plynu

Příspěvekod Spider » 05 říj 2015, 18:31

No ty teda doprajes ostatnym :lol: . Pokial viem, tak v klapke nieje ziadne servo, alebo podobna elektrika. Je to cisto mechanicka zalezitost. Cidlo neratam. Ved skus odpojit lanko a pridavat na klapke plyn rukou. Tak lepsie najdes chybu.
Spider

Obrázky: 40

Příspěvekod phantomond » 03 lis 2015, 17:48

Tak jsem zkoušel a sám jsem nic nevykoumal. Smířil jsem se s tím, že je to nad mé začátečnické znalosti, auto jsem dal do servisu a těšil jsem se, jak se podělím o výseldek. Bohužel se nepodařilo nic objevit ani v servisu. Sice mi chvíli svítila kontrolka motoru, ale ta zhasla než jsem se do servisu dostal a diagnostika už nic neukázala. Jediné, co bylo ověřeno, je, že od pedál, přes lanko po klapku je vše OK.

Nicméně jsem měl alespoň možnost se problému za volantem trochu víc věnovat. Vypadá to, že vybrace asi půjdou od nějaké mechanické součásti (kdo by to byl řekl :-) a budou se projevovat právě v oblasti pedálu. Objevují se jenom při akceleraci a deceleraci. Nemají souvislost s otáčkami, ale jenom se změnami plynu. Když jsou otáčky konstatní, je vše OK, ale jakmile začnu přidávat nebo ubírat plyn, drhnutí se projeví. Není zase tolik slyšet, ale je "v noze" cítit. Jakýkoli nápad mě potěší (krom nápadu "hoď to do šrotu" nebo "za pět tisíc si ten vrak s těžkým srdce odkoupím" :-) ).

Jinak kdyby tu byl nějaký zkušený Šaman přes mx-5 z Brna a okolí, který by si byl ochotný udělat čas a auto zkusit projet, rád se na nějakém termínu domluvím. Přes zimu to chci dát dohromady, ale moje diagnostické schopnosti jsou pouze na úrovni - něco není v pořádku - pokazilo se to.

Ještě jako další tetail jsem chtěl jenom uvést, že od středového tunelu u pravé nohy jde celkem teplo, čehož jsem si dřív nevšiml, Ale očekávám, že tohle "vyhřívání je součástí každé NB díky jednoduchosti auta. Kdyby to ale náhodou byl příznak, tak ať víte všechno.

Díky za případné rady a ať vám to jezdí.
phantomond

Příspěvekod vhml » 04 lis 2015, 12:34

A nemyl jsi třeba auto nedávno? Já si takhle pěkně kdysi umyl felicii wapkou a po tejdnu jel do práce s plným plynem a vypínáním klíčku, protože se tam někam dostala voda, přirezlo to a lanko se nevracelo.
vhml

Příspěvekod phantomond » 04 lis 2015, 20:40

Tím to bohužel (přece jenom by to byla lehčí oprava) není. Od pedálu přes lanko po klapku je všechno OK, takže problém je někde jinde. Aby to nebylo málo, tak se začíná projevovat další zajímavý zvuk. Na jedničku a na dvojku auto při jízdě vydává podobný zvuk jako na zpátečku, takové to trochu "kvílení". Předpokládám, že je to něco nesouvisejícího a podle zahraničních webů asi zkusím promazat píst válce spojky, ale nevím, jestli to danému zvuku přesně odpovídá. Za chvíli každopádně čekejte ve vlákně zprávu, ža se mi to celé rozpadlo :-) Sice jsem mazdu kupoval s tím, že to bude zábava, jednoduché auto, v kterém se člověk naučí i sám porejpat, ale poslední dobou mě mazdička trochu děsí.
phantomond

Příspěvekod Spider » 04 lis 2015, 21:11

Nemenil si olej v prevodovke/diferaku? Mne po vymene oleja vydavalo podobne zvuky, ale casom to utichlo. Inak, co presne myslis tym drhnutim? Dusenie motora, alebo len mechanicke skrenie o nieco?
Spider

Obrázky: 40

Příspěvekod phantomond » 04 lis 2015, 22:18

to Spider:
Olej byl teď vyměněn, ale ten zvuk "jako při couvání to začalo vydávat až cca po 1000 km od výměny. Nicméně ten zatím tolik neřeším. To drhnutí nevím jak popsat, je to jako něco mechanického, ale nezní to až tak kovově, je to takové chrčivé, drhnoucí, jak kov o dřevo, tvrdý plast, teď od stolu opravdu těžko popsat. Zkusím to nahrát přes mikrofon, ale nevím, jestli to můj nekvalitní zachytí.
phantomond

Příspěvekod TeeJay » 04 lis 2015, 22:48

Co se týká zvuku podobného zpátečce na jedničku a dvojku, viz http://forum.mx-5.biz/viewtopic.php?f=4&t=3874 :)
Dělá mi to taky a ... vůbec mě to netrápí, nemělo by to být nijak na škodu a navíc se mi ten zvuk líbí. :D
TeeJay

Obrázky: 0

Příspěvekod widar » 05 lis 2015, 08:56

Zvuk, který vydává spojkový válec se nejvíc podobá cikádě...
'98 MX-5 NB, 1.6, 81 kW, Lava orange mica (Mazdaspeed color), Nardi wheel, Bilstein
Obrázek
widar

Obrázky: 8

Příspěvekod phantomond » 05 lis 2015, 19:56

widar píše:Zvuk, který vydává spojkový válec se nejvíc podobá cikádě...

Jsem rád, že se tu tahle zpráva objevila. Dneska zase trochu odezněl zvuk "zpátečky" a objevilo se velmi tiché kovové cvrlikání :D Si říkám, jestli už to není placebo a halucinace po těch zprávách, co tu čtu.
phantomond

Další

Zpět na Technika MX-5